Höstmörkret kommer allt nÀrmare och det Àr hög tid för dig som cyklar att se över ditt cykellyse. Men hur ska du veta att belysningen uppfyller gÀllande krav och att den hjÀlper dig att bÄde se och synas? VTI har genomfört tester för att jÀmföra egenskaper hos olika cykellysen.

Spannet av cykellysen pÄ marknaden Àr brett och det finns idag inget system för mÀrkning eller godkÀnnande av att de produkter som sÀljs uppfyller gÀllande krav. VTI har nu, med stöd frÄn LÀnsförsÀkringars Forskningsfond, tagit fram metoder för att objektivt beskriva en cykelbelysnings egenskaper och har anvÀnt dem för att genomföra tester av ett antal cykellysen.

– Vi har inte haft som mĂ„l att utvĂ€rdera cykellysen av olika tillverkare utan snarare att jĂ€mföra olika egenskaper hos cykellysen, sĂ€ger Anna Niska, forskningsledare vid VTI som har lett studien.

Nio framlysen och nio baklysen, i ett sÄ brett spektrum som möjligt med avseende pÄ pris och design, har ingÄtt i studien. Ljusstyrka och -spridning, blinkande jÀmfört med fast sken och monteringsposition pÄ cykeln Àr egenskaper som har utvÀrderats.

Undvik blinkande ljus

Studierna visar pĂ„ en stor variation i ljusstyrka (lux) och ljuskĂ€glans form för olika lysen. Alla cykellysen oavsett instĂ€llning uppfyllde dock gĂ€llande lagkrav om att tydligt kunna ses pĂ„ 300 meters avstĂ„nd. Ett starkt framlyse med fast sken med en ljuskĂ€gla som ger en vid spridning i marknivĂ„ Ă€r att föredra, eftersom det gör det lĂ€ttare för dig som cyklist att se omgivningen och upptĂ€cka hinder och skador i vĂ€gytan. En ljusstyrka pĂ„ minst 500 lux (mĂ€tt pĂ„ 2 meters avstĂ„nd frĂ„n lampan) rekommenderas. För att inte blĂ€nda dina medtrafikanter bör lyset ge en ljuskĂ€gla med skarp avgrĂ€nsning uppĂ„t och riktas nĂ„got nedĂ„t. En montering av framlyset pĂ„ styret Ă€r att föredra, för bĂ€sta möjliga igenkĂ€nning. Undvik blinkande ljus – det gĂ€ller sĂ„vĂ€l framlyse som baklyse.

– MĂ„nga av de cykellysen som sĂ€ljs idag har en blinkfunktion, men det mĂ„nga inte vet Ă€r att det inte Ă€r lagligt. Enligt gĂ€llande regelverk fĂ„r bakljuset vara blinkande om antalet blinkningar per minut Ă€r minst 200. I praktiken innebĂ€r det ett fast sken, eftersom det mĂ€nskliga ögat inte kan uppfatta en sĂ„ snabb blinkfrekvens, sĂ€ger Katja Kircher, forskningsledare vid VTI.

Resultaten baseras pÄ mÀtningar i laboratorium inomhus och utomhus, försökspersonernas subjektiva bedömningar, fÀltstudier i verklig trafikmiljö och ett antal demonstrationer i form av filmer och fotografier.

– De metoder som vi utvecklat och tillĂ€mpat i projektet har kompletterat varandra pĂ„ ett bra sĂ€tt och kunnat visa pĂ„ skillnader mellan de testade cykellysena. Det Ă€r dock ovanligt med vetenskapliga studier pĂ„ det hĂ€r omrĂ„det och det finns en mĂ€ngd forskningsfrĂ„gor kvar att besvara, sĂ€ger Katja Kircher.

LĂ€s mer

Rapporten Development and evaluation of methods comparing bicycle light features kommer att publiceras pÄ www.vti.se. Den Àr skriven pÄ engelska men med en populÀrvetenskaplig sammanfattning pÄ svenska.

HÀr kan du hitta filmklipp som bland annat demonstrerar blÀndning och betydelsen av cykellysets placering:

LÀs mer om gÀllande föreskrifter pÄ Transportstyrelsens webbplats

Mer information

Katja Kircher, 013–20 41 18, katja.kircher@vti.se

Mari Sparr, forskningsledare Teknik, LÀnsförsÀkringars Forskningsfond, 072-142 83 94 Mari.Sparr@lansforsakringar.se

VTI, Statens vÀg- och transportforskningsinstitut, Àr ett oberoende och internationellt framstÄende forskningsinstitut inom transportsektorn. Huvuduppgiften Àr att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Kvalitetssystemet och miljöledningssystemet Àr ISO-certifierat enligt ISO 9001 respektive 14001. Vissa provningsmetoder Àr dessutom ackrediterade av Swedac. VTI har omkring 200 medarbetare och finns i Linköping (huvudkontor), Stockholm, Göteborg och Lund.

Presskontakt:
Eva-Mari Löfqvist
Telefon:
013-20 42 08
Mobil:
0709-21 82 86
Epost:
eva-mari.lofqvist@vti.se
Presskontakt:
Ytterligare presskontakt
Telefon:
013-20 40 00
Epost:
kombi@vti.se