Varför kallas dessa fiskar för ”danio”? Namnet har sitt ursprung i ordet ”dhani” pĂ„ Bangla, som har inspirerat till de vetenskapliga namnen för slĂ€ktena Danio och Brachydanio. JĂ€ttedanio och devariodanio har ansetts vara typiska representanter för slĂ€ktet Danio, medan de mindre arterna zebrafisk, blĂ„ danio och leoparddanio vanligen har placerats i slĂ€ktet Brachydanio. Nu har detta Ă€ndrats, sĂ„ att Brachydanio har blivit Danio och de före detta ”typiska” Danio har fĂ„tt namnet Devario. Ämnet behandlas i en avhandling som Fang Kullander nyligen lagt fram vid Zoologiska institutionen, Stockholms universitet.

Spelar det nÄgon roll om man kallas Danio eller Devario? SjÀlvklart! Fiskarnas första namn har samma funktion som mÀnniskornas efternamn. Det indikerar familjeband, och det faktum att fiskar inte byter namn nÀr de gifter sig fÄr inte förringa de sjÀlvklara anledningar till att vi mÀnniskor Àr sÄ fÀsta vid det vetenskapliga system för nomenklatur som vi har Àrvt av Carl von Linné. De visar pÄ slÀktskap. Men slÀktskap hos organismer betyder nÄgot annat för oss idag Àn det gjorde för Linné.

Fylogenetiskt slÀktskap och genetiska likheter gÄr oftast hand i hand. Zebrafisken, eller zebradanion, Àr ett av de viktigaste djuren i experimentell biologi och medicin, oftast anvÀnd för studier av organismernas utveckling. Med kunskap om det nÀra slÀktskapet mellan zebrafisken och andra danioarter kan utvecklingsbiologer anvÀnda dessa i sitt arbete och förklara sina resultat i ett fylogenetiskt sammanhang. Detta bidrar till att förklara varför zebrafiskar gör vad nu zebrafiskar brukar göra, och i andra Ànden till att förbÀttra den medicinska vÄrden för oss mÀnniskor.

Fylogenetiskt slÀktskap speglar ocksÄ arternas historia. Arter bildas nÀr populationer delas, till exempel nÀr en del av ett flodsystem snörs av eller Àndrar riktning. SmÄ fiskar som danio reagerar snabbt pÄ en sÄdan Àndring i miljön och bildar nya arter. KÀnner man till fiskarnas fylogeni sÄ kan man rekonstruera utvecklingen av flodsystemen. De smÄ danio-fiskarna ger oss dÀrigenom en mer detaljerad insyn i södra och sydöstra Asiens geologiska historia Àn vad vanliga geologiska undersökningar kan göra.

Avhandlingens titel: Phylogeny and Species Diversity of the South and Southeast Asian Cyprinid Genus Danio Hamilton (Teleostei, Cyprinidae)

Fang Kullander kan nÄs pÄ tfn 08-5195 4123, e-post fang.kullander@nrm.se (sektionen för vertebratzoologi vid Naturhistoriska riksmuseet)

Presskontakt:

PresstjÀnsten

Telefon:

08-16 4090

Mobil: