Det fanns en tid dÄ alla svenskar bÀnkade sig framför TV:n och sÄg pÄ ett och samma Hylands hörna eller TV-nytt. Det var före TV3, MTV och CNN. Under samma tid fick televisionen en politisk roll som informationskÀlla. Den skulle erbjuda medborgarna objektiva nyheter och information om det dagspolitiska lÀget. Det var sÄ makthavarna ville ha det. Men i samband med en ökad internationalisering pÄ1980-talet kom synen pÄ televisionens politiska roll att förÀndras betydligt. Det visar Lucas Pettersson i sin avhandling som han lÀgger fram vid Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet.

Televisionen kom nu att tillskrivas en central roll för medborgarnas kollektiva identitet. Politikerna poĂ€ngterade att internationaliseringen innebar ett ökat behov av att vĂ€rna ”vĂ„r identitet som svenskar” och de ville att den ”svenska” televisionen, sĂ„vĂ€l SVT som TV4, skulle sĂ€nda fler program pĂ„ svenska av svenska upphovsmĂ€n. Televisionen skulle inte bara ge information, utan Ă€ven identitet.

Samma ideal lyftes fram av makthavarna pÄ EU-nivÄ, men dÄ var det i första hand frÄgan om att bidra till en europeisk identitet. Det var helt enkelt ett viktigt mÄl nÀr EU ville skapa regler för och ge stöd Ät den europeiska televisionen.

I avhandlingen stÀlls pÄ detta sÀtt frÄgan om vilken politisk roll televisionen bör spela i samhÀllet. Bör den i första hand förmedla politisk information, frÀmja en politisk diskussion eller skapa förutsÀttningar för en politisk gemenskap? Den visar hur och nÀr olika idéer om demokrati och kollektiv identitet har kommit till uttryck och anvÀnts för att motivera politiska beslut och handlingar som i högsta grad har konsekvenser för medborgarna.

Doktorsavhandlingens titel: information och identitet. Synen pÄ televisionens politiska roll i Sverige och EU

Disputationen Àger rum onsdag 18 december kl. 13.00 i sal G, Arrheniuslaboratorierna, Frescati. Opponent Àr professor Sverker Gustavsson, Uppsala universitet.

Lucas Pettersson kan nÄs pÄ tfn 16 15 77, e-post lucas.pettersson@statsvet.su.se

www.statsvet.su.se/forskarutbildningen/aktuella_disp_ram.htm

Presskontakt:

PresstjÀnsten

Telefon:

08-16 4090

Mobil: