Tid: Torsdag den 22 maj 2008 kl 11:00–13:30 (inkl lunch)

Plats: Stora Skuggan, norra DjurgÄrden i Stockholm.

Hur mÄnga trÀd och buskar ska fÄ finnas i svenska hagar, Àr det nÄgot som EU-byrÄkratin ska fÄ bestÀmma? Hur förhÄller vi oss till landskapets behov av betande djur i skuggan av köttproduktionens klimatpÄverkan? Det Àr nÄgra av de frÄgestÀllningar som forskningsprogrammet HagmarksMistra, som koordineras av Centrum för biologisk mÄngfald vid SLU och Uppsala universitet, har arbetat med. Nu inbjuder HagmarksMistra till en presstrÀff.

HagmarksMistra (Skötsel av Ă€ngs- och hagmarker – ekonomi och ekonomi) har tagit ett unikt tvĂ€rvetenskapligt grepp om naturbetesmarkernas förutsĂ€ttningar genom att koppla ihop forskning som belyser sĂ„vĂ€l ekologiska frĂ„gor och markanvĂ€ndningshistoria som ekonomi, produktionsfrĂ„gor och sociala aspekter. Efter sju Ă„rs forskning avslutas nu forskningsprogrammet och resultaten sammanfattas i den populĂ€rvetenskapliga boken ”MĂ„ngfaldsmarker. Naturbetesmarker – en vĂ€rdefull resurs.”

HagmarksMistra inbjuder till en presstrÀff med anledning av den nyutkomna boken och aktuella frÄgestÀllningar med koppling till naturbetesmarker.

Vi trÀffas i Kungliga DjurgÄrdens Förvaltnings ekbacke hos herden Karin Söderberg och de betande fÄren, korsningen Stora Skuggans vÀg / Lilla Skuggans vÀg pÄ Norra DjurgÄrden i Stockholm. (För vÀgbeskrivning se nedan). Medtag paraply eller regnklÀder vid dÄligt vÀder.

Program:
Korta föredrag med möjlighet till frÄgor:

· Den svenska hagen i ett europeiskt perspektiv. Om naturbetesmarker i Sverige och Europa. Urban Emanuelsson, förestÄndare för Centrum för biologisk mÄngfald och programdirektör för HagmarksMistra.

· LÀgger EU-byrÄkratin krokben för de svenska mÄngfaldsmarkerna? Betydelsen av trÀd och buskar i beteslandskap. Roger Svensson, forskare pÄ Centrum för biologisk mÄngfald. Hur ser myndighetsprocessen ut? Anders Elfström, enhetschef Jordbruksverket.

· Är klimatsmart mat ett hot mot mĂ„ngfaldsmarkerna? Inger Pehrson, Palustre HB.

Lunch. HagmarksMistra bjuder pÄ lunch pÄ Stora Skuggans vÀrdshus. VÀlkommen att trÀffa forskare och företrÀdare för HagmarksMistra.

O.S.A. om lunch önskas senast 20 maj till : Anna Maria Wremp, anna-maria.wremp@cbm.slu.se, 018-671394, 070-3907103

VÀgbeskrivning: Parkering vid korsningen Stora Skuggans vÀg / Lilla Skuggans vÀg pÄ Norra DjurgÄrden i Stockholm. Se karta pÄ www.cbm.slu.se/press/presstraff.html NÀrmaste t-bana: Universitet.

Om HagmarksMistra

HagmarksMISTRA (Skötsel av Ă€ngs- och hagmarker – ekonomi och ekologi) Ă€r ett brett tvĂ€rvetenskapligt MISTRA-finansierat forskningsprogram med Centrum för Biologisk MĂ„ngfald (CBM) som programkoordinator. MĂ„let för forskningsprogrammet Ă€r att kombinera forskning kring ekonomi, ekologi och sociala villkor för att fĂ„ en hög biologisk mĂ„ngfald naturbetesmarkerna, samtidigt som de som jobbar med betesmarker och betesdjur ska ha god lönsamhet i sin verksamhet.

För mer information se http://www-hagmarksmistra.slu.se.

Om Centrum för biologisk mÄngfald Centrum för biologisk mÄngfald (CBM) Àr ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet och Uppsala universitet för forskning och information om biologisk mÄngfald. CBM Àr en del av Sveriges implementering av Konventionen om biologisk mÄngfald och tillkom efter ett regeringsbeslut 1994. Mer information pÄ CBM:s hemsida: http://www.cbm.slu.se

För mer information: Inger Pehrson, inger@palustre.se, 0708-203312. Anna Maria Wremp, informatör, Centrum för biologisk mÄngfald, tfn 018-67 13 94, 070-390 71 03. E-post anna-maria.wremp@cbm.slu.se