Miljoner mÀnniskor i vÀrlden som bor pÄ landsbygden saknar helt tillgÄng till elektricitet, vilket Àr en förutsÀttning för utveckling.
– Att anvĂ€nda rester frĂ„n grödorna i smĂ„ biogastankar Ă€r ett lĂ€mpligt och billigigt sĂ€tt att hjĂ€lpa, och vi kan nu visa var de kan placeras, sĂ€ger Rodrigo Lozano, vid Högskolan i GĂ€vle.

Det har gjorts stora anstrÀngningar för att förbÀttra tillgÄngen till energi över hela vÀrlden, men trots framsteg Àr energifattigdom fortfarande ett stort problem i mÄnga delar av vÀrlden, sÀrskilt pÄ landsbygden.

Nu sprider sig anvÀndningen av egenproducerad biogas för att producera el och vÀrma byggnader, dÄ lokal biogasproduktion kan vara lösningen pÄ mÄnga fattiga lÀnders energibrist.

Egna rester blir till el

Resterande biomassa frÄn majsgrödor och andra grödor kan anvÀndas för att generera el.

Rodrigo Lozano

– Det snabbaste och billigaste sĂ€ttet att ge alla tillgĂ„ng till energi Ă€r genom smĂ„skaliga energilösningar pĂ„ plats, dĂ€r anvĂ€ndningen av energin Ă€r nĂ€ra energikĂ€llan, sĂ€ger Rodrigo Lozano.

Under de senaste decennierna har tekniken för att generera elproduktion frÄn restbiomassa frÄn flera jordbruksgrödor utvecklats mycket. Men det har gjorts lite forskning om var man kan placera dessa smÄskaliga förgasare pÄ landsbygden.

Forskarna har studerat marginaliserade kommuner i Mexiko, (med medelhögt till högt fattigdomsindex) för att finna ut var de kan anvÀnda resterande biomassa frÄn sina lokalt odlade majsgrödor. Och de kan nu peka ut exakt var dessa smÄ biogasanlÀggningar Àr lÀmpliga.

– VĂ„ra resultat visar att elproduktion med hjĂ€lp av restbiomassa kan förbĂ€ttra vĂ€lfĂ€rden för nĂ€stan 10 miljoner mĂ€nniskor och koppla samman de miljömĂ€ssiga och sociala dimensionerna av hĂ„llbarhet genom att minska energifattigdomen, sĂ€ger Rodrigo Lozano.

Fakta

Vetenskaplig artikel Medförfattare: Francisco J. Lozano, Diego F. Lozano-Garcia och Antonio Flores-Tlacuahuac vid Tecnológico de Monterrey, Mexico.

Kontakt:

Rodrigo Lozano, professor i organisatorisk hÄllbarhet vid Högskolan i GÀvle
Tel: 073-461 83 56
E-post: rodrigo.lozano@hig.se

Presskontakt:
Anders Munck
Telefon:
+46707946523
Epost:
anders.munck@hig.se
Presskontakt:
Douglas Öhrbom
Telefon:
073-273 36 56
Epost:
dom@hig.se
Presskontakt:
Anna SĂ€llberg
Telefon:
070-410 63 78
Epost:
anna.sallberg@hig.se