Celiaki, glutenintolerans, innebÀr en oförmÄga att tÄla mat som innehÄller vete, rÄg eller korn. Avhandlingen visar att flertalet vuxna med glutenintolerans inte kÀnner till sin sjukdom, med utebliven behandling och ohÀlsa som följd. Vid misstanke om glutenintolerans Àr det viktigt att diagnosen sÀkerstÀlls genom en medicinsk utredning innan kosten Àndras till att bli helt fri frÄn gluten.
Sverige har haft en epidemi av glutenintolerans hos barn, som inte haft nÄgon motsvarighet i andra delar av vÀrlden. I mitten av 1980-talet ökade inom bara nÄgot Är förekomsten frÄn 1 till 4 per 1 000 födda för att under de senaste Ären Äter minska till 1 per 1 000. Glutenintolerans drabbar dubbelt sÄ mÄnga flickor som pojkar, och risken Àr störst för barn födda under sommarhalvÄret.
Avhandlingen visar pĂ„ möjligheter till förebyggande insatser. Risken att insjukna i glutenintolerans minskar om mjöl frĂ„n vete, rĂ„g eller korn börjar ges till spĂ€dbarnet i smĂ„ mĂ€ngder medan amningen fortfarande pĂ„gĂ„r. Upprepade infektioner tidigt i livet ökar risken. Resultaten tyder pĂ„ att Ă€ven andra levnadsförhĂ„llanden pĂ„verkar om en individ insjuknar eller inte – och efterhand som dessa klarlĂ€ggs kommer sannolikt möjligheterna till förebyggande insatser att öka.
Anneli Ivarsson Ă€r barnlĂ€kare vid Norrlands universitetssjukhus. Hon kan nĂ„s pĂ„ tel 090 – 785 12 13 (arb), 090 – 12 74 48 (hem). E-post: Anneli.Ivarsson@epiph.umu.se
Avhandlingen har titeln On the Multifactorial Etiology of Celiac Disease – An Epidemiological Approach to the Swedish Epidemic. Svensk titel: Glutenintolerans har en multifaktoriell etiologi â En epidemiologisk analys av den svenska epidemin.
Disputationen Àger rum kl 9.00, i sal E 04, Farmakologen, By 6E, Norrlands universitetssjukhus.
Fakultetsopponent Àr professor Carlo Catassi, Department of Pediatrics, University of Ancona, Italy.