Nu har vi arbetat om och uppdaterat vÄr populÀra expertlista om sommar och semester. HÀr hittar du som Àr journalist experter som kan svara pÄ frÄgor om allt frÄn hemester i tuffa ekonomiska tider till El Niño och andra vÀderfenomen.

Listan kan komma att uppdateras, sÄ för mest aktuella version se: Experter: Sommar och semester

För information om sommarens pressjour se: Göteborgs universitets pressrum

Turism, resande och ledighet

Hemester i tuffa ekonomiska tider
Den ekonomiska oron har pÄverkat vÄra möjligheter att resa bort pÄ semestern, och hemester blev redan under pandemin ett kÀnt begrepp. Konsumtionsforskaren John Magnus Roos har studerat vÄra resvanor och kan svara pÄ frÄgor om hur synen pÄ hemester förÀndrats. John Magnus Roos har ocksÄ kunskap om köpberoende samt hur personlighet och kÀnslor pÄverkar mÀnniskors konsumtion.
John Magnus Roos, doktor i socialpsykologi, telefon: 073–048 2227, e-post: magnus.roos@cfk.gu.se

Turism och hĂ„llbarhet – klimatsmartsemester.se
Sommarens ledigheter gör att mÄnga reser utomlands och inom Sverige för att besöka nÀra och kÀra eller gÄ pÄ nÄgot av alla evenemang som erbjuds. Hur hÄllbar Àr egentligen turismen och hur kan den göras mer hÄllbar? Erik Lundberg Àr en av forskarna bakom plattformen klimatsmartsemester.se. PÄ plattformen gÄr det att klimatberÀkna semestern bÄde nÀr det gÀller resande, boende och deltagande i olika aktiviteter. Dessutom finns dÀr fÀrdiga klimatberÀknade semestertips och mer kunskap om turism och hÄllbarhet.
Erik Lundberg, doktor i företagsekonomi, telefon: 070–419 4402, e-post: erik.lundberg@handels.gu.se

Turism och marknadsföring av platser (place branding)
Sommaren Ă€r en tid dĂ„ mĂ„nga svenska kommuner arbetar hĂ„rt för att locka besökare.  Emma Björner forskar kring place branding och inkluderande turism, och studerar hur Ă€ven mindre orter hittat framgĂ„ngskoncept för marknadsföring.
Emma Björner, forskare vid Gothenburg Research Institute (GRI) vid Handelshögskolan pÄ Göteborgs universitet, e-post: emma.bjorner@gu.se

Evenemang och ekonomiska effekter
Under sommaren Àr det mÄnga som deltar i evenemang och gÄr pÄ festivaler. Tommy Andersson bedriver forskning om evenemangs ekonomiska effekter pÄ kort och lÄng sikt.
Tommy Andersson, senior professor i företagsekonomi, telefon: 031–786 1526, mobil: 070–684 9147, e-post: tommy.andersson@handels.gu.se

Event Management
John Armbrecht bedriver forskning inom evenemangsledning, konsumenters upplevelser och samhÀllsekonomisk analys. Han Àr sÀrskilt intresserad av att förstÄ vÀrdet som skapas av evenemang och evenemangsupplevelser och hur det kan bidra till livskvalitet för besökare och lokalbefolkning.
John Armbrecht, docent i företagsekonomi, telefon: 070–698 8868, e-post: john.armbrecht@handels.gu.se

Sommarekonomin
Vad gör att semesterpengarna rullar ivÀg snabbt för vissa, medan andra kan spara under semestern? Psykolog Magnus Jansson om mekanismerna bakom vÄr hantering av pengar.
Magnus Jansson, fil. dr i psykologi, telefon: 031–786 5612, e-post: magnus.jansson@gri.gu.se

Sommar och shopping
För mÄnga Àr shopping en del av sommaren. Men hur ser den privata konsumtionen ut i Sverige och hur har den förÀndrats av det ekonomiska lÀget med hög inflation? Det kan Ulrika Holmberg, som Àr redaktör för den Ärliga Konsumtionsrapporten svara pÄ.
Ulrika Holmberg, universitetslektor i marknadsföring och forskare vid Centrum för konsumtionsforskning (CFK). Telefon: 076–618 5606, e-post: ulrika.holmberg@cfk.gu.se

Sommar med guldkant
Den ekonomiska oron till trots, sÄ finns det lyxigare produkter som fortsÀtter att locka till konsumtion. Konsumtionsforskaren Magdalena Petersson McIntyre studerar lyxkonsumtion och kan svara pÄ frÄgor om vad som pÄverkar konsumtionsmönster vad gÀller dyrare varor.
Magdalena Petersson McIntyre, docent i etnologi och forskare pĂ„ Centrum för konsumtionsforskning (CFK). Telefon: 076–618 5668, e-post: magdalena.petersson-mcintyre@cfk.gu.se 

Guidebokens historia
Varför ser den ut som den gör, guideboken som vi hÄller hÄrt i handen nÀr vi ger oss ivÀg till sommarens okÀnda resmÄl, och vad hÀnder med sjÀlva guideboken som form i den digitala eran? Anna Blennow, forskare i latin, har forskat om guidebokens historia med fokus pÄ staden Rom, och spÄrat guidebokens ursprung och utveckling i medeltidens och den tidigmoderna periodens texter.
Anna Blennow, docent i latin, telefon: 031−786 1769, e-post:  anna.blennow@sprak.gu.se

Sommarens museibesök
Nya stĂ€der ska besökas – och dĂ„ ofta stadens olika museum. Alexandra Fried och Alexandra Herlitz, forskare i konst- och bildvetenskap, har tillsammans den populĂ€rvetenskapliga Konsthistoriepodden dĂ€r de fokuserar pĂ„ ett konstverk per avsnitt.

SprÄkliga landskap
Sommar och semester. MÄnga ger sig ut pÄ vÀgarna och besöker frÀmmande platser. Titta dÄ en extra gÄng pÄ skyltarna som visar vÀgen, upplyser om var du Àr och vad du ser. De sprÄk, typsnitt, fÀrger och material som anvÀnds i skyltarna avslöjar oftast nÄgot mer om platsen du befinner dig pÄ Àn vad du vanligtvis tÀnker pÄ. De berÀttar om de mÀnniskor som lever dÀr och deras historia, men ocksÄ om de ekonomiska och politiska krafter som verkar pÄ platsen.
Johan JĂ€rlehed, lektor i flersprĂ„kighet, telefon: 031–786 2911, e-post: johan.jarlehed@svenska.gu.se 

SommarvÀder och klimat

El Niño och andra vÀderfenomen
LÄngtidsprognoser i april pekade mot att sommaren 2023 kan bli lika varm som sommaren 2018. En orsak Àr El Niño, ett kraftigt vÀderfenomen som förknippas med ökad vÀrme, torka eller nederbörd. Hans Linderholm kan uttala sig om detta, men Àven om vÀrmeböljor, översvÀmning och jetströmmen. Han Àr kunnig om bÄde dagens vÀderfenomen och klimat, liksom klimatvariationer över tid.
Hans Linderholm, professor i naturgeografi, 070–858 9504, e-post: hansl@gvc.gu.se

Stadsklimat
Het sommar i stan? Fredrik Lindberg studerar stadens klimat, till exempel vad klimatförÀndringarna gör med vÄra stÀder.
Fredrik Lindberg, universitetslektor i naturgeografi, telefon: 031–786 2606, 076−618 2606, e-post:  fredrikl@gvc.gu.se 

VĂ€der – hur pĂ„verkas vi?
Hur pÄverkar vÀdret hur vi mÄr, hur vi upplever en plats och hur vi anvÀnder en plats beroende pÄ vilket vÀder vi har? Fredrik Lindberg vet.
Fredrik Lindberg, universitetslektor i naturgeografi, telefon: 031–786 2606, 076−618 2606, e-post: fredrikl@gvc.gu.se

Mikroplaster i havet
PÄ sommaren Àr vi mÄnga som ser att det i vÄra hav finns mÀngder av plastpartiklar som inte hör hemma dÀr. Bethanie Carney Almroth forskar om hur sÄ kallade mikroplaster pÄverkar fiskar, havet och ekosystemet.
Bethanie Carney Almroth, professor i ekotoxikologi, telefon: 031–786 3673, e-post: bethanie.carney@bioenv.gu.se

Utomhus

FĂ€stingar, beteende och friluftsliv
Hur pÄverkar förekomsten av fÀstingar, TBE och borrelia svenskarnas friluftsliv? Daniel Slunge har studerat samhÀllskostnaderna för TBE, mÀnniskors riskuppfattning och skyddsbeteende kopplat till fÀstingar och fÀstingburna sjukdomar och hur oron för dessa Àndrar beteendet i skog och mark.
Daniel Slunge, doktor i nationalekonomi, mobil: 076–622 9205, e-post: daniel.slunge@gu.se

Vandringar i stadsnÀra naturomrÄden och historiska spÄr
Under sommaren Àr det mÄnga som besöker vÄra naturomrÄden för motion och kanske bad. Men inbÀddad i grönskan finns Àven mycket historia att upptÀcka, i exempelvis Delsjö- och KÄsjöomrÄdet samt VÀttlefjÀll finns rikligt med spÄr efter Ärtusenden av mÀnsklig aktivitet. Dessutom har friluftslivet i dessa omrÄden ocksÄ en historia som fÄ kÀnner till.
Per Hallén, lektor i ekonomisk historia, e-post: per.hallen@econhist.gu.se

Göteborgs ekonomiska historia
Överallt omkring oss pĂ„gĂ„r i dag stora byggprojekt som avspeglar de senaste Ă„rens kraftiga tillvĂ€xt i staden. Men staden bestĂ„r av mĂ„nga lager av berĂ€ttelser kring vĂ„r ekonomiska historia. PĂ„ nĂ„gra fĂ„ platser syns Ă€nnu 1600-talet medan senare Ă„rhundraden Ă€r lĂ€ttare att observera. En vandring genom Göteborgs centrala delar berĂ€ttar mycket om inte bara stadens utveckling utan ocksĂ„ om landets och i vissa fall vĂ€rldens ekonomiska förĂ€ndring.
Per Hallén, lektor i ekonomisk historia, e-post: per.hallen@econhist.gu.se

Traditionellt brukande i kulturlandskapet 
I det traditionella jordbruket var sommaren en arbetsintensiv period med betande djur som skulle förflyttas och vinterfoder som skulle bÀrgas. Hjalmar Croneborg arbetar med att dokumentera och utveckla kunskap om traditionell skötsel och kan svara pÄ frÄgor om Àldre tiders brukande i kulturlandskapet, exempelvis om ÀngsslÄtter, trÀdskötsel, bete och utmarksbruk.
Hjalmar Croneborg, nĂ€tverkskoordinator inom kulturlandskap pĂ„ Hantverkslaboratoriet vid Göteborgs universitet, telefon: 070–615 0575, e-post: hjalmar.croneborg@gu.se

KulturvÄrd
Runt midsommar vill vi ut pÄ landet och det gjuts liv i gamla hembygdsgÄrdar runtom i Sverige. Gamla byggnader och historiska miljöer Àr en del av vÄrt gemensamma kulturarv. Anneli Palmsköld Àr experten som kan berÀtta med om dessa gamla hus och miljöer.
Anneli Palmsköld, professor i etnologi, telefon: 031–786 4709, e-post: anneli.palmskold@conservation.gu.se

Marin arkeologi
Staffan von Arbin har arbetat med marinarkeologisk kulturmiljövĂ„rd, forskning och uppdragsverksamhet sedan tidigt 2000-tal. Hans pĂ„gĂ„ende forskning behandlar sjöfart och maritim transportgeografi i Nordeuropa under perioden 1150–1550. Han kan svara pĂ„ frĂ„gor om maritima fornlĂ€mningar och kulturlandskap, bĂ„tar och skepp, sjöfart, undervattensarkeologi, bevarandet av fornlĂ€mningar under vatten och vetenskapliga dykmetoder.
Staffan von Arbin, doktorand i arkeologi, telefon: 076–319 6663, e-post: staffan.arbin@gu.se

Astronomi
Sommarhimlen Ă€r mestadels sĂ„ ljus att det Ă€r svĂ„rt att se stjĂ€rnor, planeter och andra himlafenomen. Men nĂ€r jorden skĂ€r banan för kometen Swift-Tuttle i augusti varje Ă„r hamnar vi i ett meteorregn kallat Perseiderna, som har störst aktivitet runt den 12 augusti. ”Rymd-Maria” Sundin kan berĂ€tta mer om Perseiderna och allt annat som sker i rymden.
Maria Sundin, docent i teoretisk fysik, telefon: 031–786 9172, 070–252 4050, e-post:  maria.sundin@physics.gu.se

Identifiera fiskar och andra arter i havet
PÄ sommaren Àr det mÄnga som badar och rör sig ute pÄ havet. DÄ ökar chansen att fÄ se nÄgon ovanlig art. VÄra experter kan hjÀlpa dig att identifiera en ovanlig fisk, krabba eller annan art i vattnet.

  • Kristina ”Snuttan” Sundell, professor i zoofysiologi, telefon: 031–786 3671, 070–200 4108, e-post: kristina.sundell@bioenv.gu.se
  • Matz Berggren, forskar om marina krĂ€ftdjurs ekologi och systematik, telefon: 031–786 9528, e-post: matz.berggren@bioenv.gu.se

Havsöring och andra laxfiskar
MÄnga tycker att det Àr roligt och avkopplande att fiska under semestern. Napp kanske inte alltid Àr det viktigaste, men ibland hÀnder det att det fastnar nÄgot pÄ kroken. Och skulle det vara en fisk i familjen lax kan Johan Höjesjö berÀtta mer. Han Àr expert pÄ alla sorters laxfiskar.
Johan Höjesjö, professor i ekologisk zoologi, telefon: 031–786 3636, e-post: johan.hojesjo@bioenv.gu.se

SmÄkryp i skog och mark
Sommaren Àr en aktiv tid för allehanda insekter och andra smÄkryp. Oskar Gran forskar pÄ vedlevande skalbaggar och kan svara pÄ frÄgor om smÄkryp och biologisk mÄngfald.
Oskar Gran, forskare i ekologisk zoologi, telefon: 070–070 8578, e-post: oskar.gran@bioenv.gu.se

Seder och bruk i Sommarsverige

Midsommar och krÀftskiva i digitaliseringens tid
Sommaren Ă€r en tid dĂ„ mĂ„nga har möjlighet att umgĂ„s och ha det trevligt tillsammans. Samtidigt har digitaliseringen gjort att mĂ„nga stĂ€ndigt Ă€r uppkopplade via mobil och dator trots att vi Ă€r lediga. Vilka blir konsekvenserna för det fysiska mötet? Hur pĂ„verkas vĂ„r nĂ€rvaro i stunden? Nanna Gillberg forskar kring digitaliseringens effekter och har bland annat skrivit boken ”PĂ„satt och avskĂ€rmad – i en uppkopplad vĂ€rld”. Hon ser stora förĂ€ndringar i vĂ„rt sĂ€tt att mötas ansikte mot ansikte.
Nanna Gillberg, samhĂ€llsvetenskaplig forskare, telefon: 031–786 5609, e-post: nanna.gillberg@gu.se

AllsÄng
Att sjunga tillsammans Ă€r stort och viktigt för mĂ„nga mĂ€nniskor. Inför varje sĂ€ndning av AllsĂ„ng pĂ„ Skansen (SVT) och Lotta pĂ„ Liseberg (TV4) flockas mĂ€nniskor utanför grindarna för att fĂ„ de bĂ€sta platserna. Alf Björnberg svarar gĂ€rna pĂ„ varför sĂ„ mĂ„nga svenskar gillar att sjunga allsĂ„ng. Han Ă€r ocksĂ„ duktig pĂ„ andra typer av ”sommarmusik”.
Alf Björnberg, professor emeritus i musikvetenskap, telefon: 070–328 7911, e-post: alf.bjornberg@gu.se

Bröllop i sommartid
Sommartid Àr bröllopstid. Enligt SCB var det pÄ grund av pandemin betydligt fÀrre som gifte sig 2020 Àn pÄ mÄnga Är. Men liksom tidigare var det Àven förra Äret populÀrast att gifta sig en lördag i juni, juli eller augusti. Eva Knuts kan svara pÄ hur bröllopsederna förÀndrat sig över tid.
Eva Knuts, fil dr i etnologi, telefon: 031–786 4305, e-post: eva.knuts@gu.se

Seder och bruk i Sommarsverige
Eva Knuts kan svara pĂ„ frĂ„gor som har med svenska sommarseder att göra. Vilka seder som Ă€r gamla respektive nya och vilka som Ă€r svenska och vilka vi tagit till oss frĂ„n andra kulturer. Hon vet bland annat varför vi dansar kring midsommarstĂ„ngen. Och hur Ă€r det med semester och fritid – Ă€r det en del av det moderna Sverige, eller fanns det Ă€ven förr?
Eva Knuts, fil dr i etnologi, telefon: 031–786 4305, e-post: eva.knuts@gu.se

SommarlÀsning
Barn- och ungdomslitteratur/lÀttlÀst samt feministiska serier
PÄ sommaren hinner barn och unga lÀsa riktigt mycket, ibland hela dagar eller nÀtter. Men vad ska de lÀsa? Anna Nordenstam Àr expert pÄ barn- och ungdomslitteratur och lÀttlÀst litteratur och forskar Àven om feministiska tecknade serier.
Anna Nordenstam, professor i litteraturvetenskap, telefon: 070–834 9248, 031–786 4187, e-post:  anna.nordenstam@lir.gu.se

SemesterlÀsning
Under semestern finns det oftast lite mer tid Àn vanligt att lÀsa de dÀr böckerna man inte hinner med annars. Yvonne Leffler kan berÀtta om skrÀck- och kriminalfiktion, sÄvÀl svensk som internationell, bÄde inom litteraturen och inom filmen.
Yvonne Leffler, professor i litteraturvetenskap, telefon: 031–786 5294, e-post:  yvonne.leffler@lir.gu.se

SemesterlĂ€sning – populĂ€rlitteratur/krim
Under en regnig sommar tar mÄnga flykten in i böckernas vÀrld. Men vem ska man vÀlja av Jens Lapidus och Leif GW Persson? Vad Àr det i Camilla LÀckbergs böcker som gör henne sÄ populÀr? Och vad lÀste folk pÄ sommaren förr i tiden? Dag Hedman Àr expert pÄ populÀrlitteratur och kriminalromaner.
Dag Hedman, professor i litteraturvetenskap, telefon: 031–130 076, e-post:  dag.hedman@lir.gu.se

HÀlsa och ohÀlsa

Motion, trÀning och psykisk hÀlsa
Sommartid kan ge utrymme för hÀlsosam utevistelse. Magnus Lindwall forskar bland annat om motivation och beteendeförÀndring, frÀmst kopplat till livsstil som fysisk aktivitet och trÀning. Han Àr Àven expert inom pseudovetenskap och populÀrpsykologi som myter och produkter som sÀljs pÄ ovetenskapliga grunder.
Magnus Lindwall, professor i hĂ€lsopsykologi, telefon: 070–960 3545, e-post: magnus.lindwall@gu.se

Löpning och skador
För att hÄlla sig i trim Àr det mÄnga som löptrÀnar under sommaren. Forskning visar dock att upp till varannan motionslöpare skadar sig under ett Är. Jonatan Jungmalm forskar om skador i samband med motionslöpning och kan svara pÄ frÄgor om vilka skador som Àr vanligast och hur de kan förebyggas.
Jonatan Jungmalm, forskare i idrottsvetenskap, telefon: 076–618 2431, e-post: jonatan.jungmalm@gu.se

Stress
I Är Àr det extra tufft ekonomisk för mÄnga familjer, samtidigt som behov och förvÀntningar inför sommaren kan vara högt stÀllda. Hur kan man pÄ bÀsta sÀtt hantera dessa situationer och den stress som kan uppstÄ? Ingibjörg Jonsdottir kan svara pÄ frÄgor om stress.
Ingibjörg Jonsdottir, professor i folkhĂ€lsovetenskap, telefon: 070–305 2891, e-post:  ingibjorg.jonsdottir@vgregion.se

Sömn
Sömnvanorna förÀndras vid ledighet och vad hÀnder nÀr vi börjar jobba igen? Vilka effekter har sommarljuset pÄ vÄr dygnsreglering? Hur anpassar jag dygnet vid resor? Jan Hedner kan svara pÄ det mesta om sömn och sömnproblem.
Jan Hedner, seniorforskare i lungmedicin, telefon: 031–342 7199, 073–500 2077, e-post:  jan.hedner@lungall.gu.se

Virusrelaterade infektionssjukdomar, inklusive covid-19 (För fler experter om covid-19 se: Experter: Coronapandemin och covid-19)
Magnus Gisslén Àr övergripande ansvarig för den kliniska forskningen om covid-19 och hiv inom Sahlgrenska akademin, kliniskt ansvarig för covid-19 och hiv pÄ universitetssjukhuset. Han svarar gÀrna pÄ frÄgor om covid-19, hiv och andra infektionssjukdomar.
Magnus GisslĂ©n, professor i infektionssjukdomar, telefon: 070–641 22 60, e-post: magnus.gisslen@infect.gu.se

Ali Harandi Àr vaccinexpert, med pÄgÄende forskning inom slemhinneimmunitet och vaccinimmunologi, inklusive covid-19, ebola och fattigdomsrelaterade sjukdomar.
Ali Harandi, docent i klinisk immunologi, telefon: 073-346 6967, e-post: ali.harandi@microbio.gu.se

Förgiftning av droger
Kai Knudsen, expert i klinisk toxikologi, vet vilka droger som Àr mest förekommande just nu och hur mÀnniskor pÄverkas.
Kai Knudsen, docent i anestesiologi och intensivvĂ„rd, telefon: 070–538 6600, e-post: kai.knudsen@aniv.gu.se

Förgiftning i naturen
Kai Knudsen, expert i klinisk toxikologi, svarar pÄ frÄgor om akut förgiftning av maneter, svampar, ormbett, insektssting med mera.
Kai Knudsen, docent i anestesiologi och intensivvĂ„rd, telefon: 070–538 6600, e-post: kai.knudsen@aniv.gu.se

Könssjukdomar och preventivmedel
Sommartid ökar normalt spridningen av sexuellt överförbara sjukdomar. Ian Milsom Àr expert pÄ könssjukdomar, vilka preventivmedel som finns och hur lÄngt forskningen kommit med att fÄ fram nya.
Ian Milsom, seniorforskare i gynekologi, telefon: 076–618 2505, e-post: ian.milsom@gu.se

UrinvÀgsinfektion
SmÀrta och upprepade toalettbesök, mÄnga kÀnner igen symtomen pÄ en urinvÀgsinfektion. Men hur uppstÄr den, spelar det nÄgon roll om man gÄr omkring i blöta badklÀder, eller Àr det andra saker som pÄverkar?
Ian Milsom, seniorforskare i gynekologi, telefon: 076–618 2505, e-post: ian.milsom@gu.se

SÄ hanterar du vÀrmen
Hur pÄverkar en vÀrmebölja oss mÀnniskor? Intressanta fysiologiska frÄgor nÀr temperaturen stiger kan vara vÀtskebalans, cirkulation och temperaturreglering. Henrik Sjövall vet detta och mycket annat inom fysiologin.
Henrik Sjövall, professor emeritus i fysiologi, telefon: 070–744 4691, e-post: henrik.sjovall@medfak.gu.se

Solskyddsmedel och andra hudvÄrdsprodukter
Var femte svensk lider av nÄgon sorts kontaktallergi. DÀrför Àr det viktigt att minimera inblandningen av allergena Àmnen i solskyddsmedel och andra hudvÄrdsprodukter. Anna Börje Àr kemist med siktet instÀllt pÄ dermatologi, det vill sÀga lÀran om huden och dess sjukdomar.
Anna Börje, docent i kemi, telefon 031–786 9012, 076−622 9012, e-post: anna.borje@gu.se

Pollen
Ek, grĂ€s och grĂ„bo Ă€r tre vĂ€xter som orsakar pollenallergi under sommarmĂ„naderna. Åslög Dahl Ă€r forskare och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet. Laboratoriet har sedan 1975 bedrivit mĂ€tningar av luftburet pollen, och utfĂ€rdar bland annat prognoser till allmĂ€nheten, media och sjukvĂ„rden.
Åslög Dahl, forskare i botanisk systematik och evolution, telefon: 031–786 2664, 070–755 6962, e-post: aslog.dahl@bioenv.gu.se

Sommarens baksidor

En mörk sida av internet – grooming under sommar och pandemi
Kontakter med barn i sexuellt syfte online, sÄ kallad grooming, har ökat under pandemin. Samtidigt Àr sommarlovet en tid nÀr mÄnga barn umgÄs pÄ nÀtet och i sociala medier. Hur ser möjligheterna ut till internetfiltrering och tekniska begrÀnsningar? Hur fungerar lagen och vad kan förÀldrarna göra?
Marie Eneman, docent i informatik, telefon: 070–975 8844, e-post: marie.eneman@ait.gu.se

Förhindra krÀnkningar och mobbning pÄ nÀtet
MÄnga barn far illa pÄ grund av krÀnkningar och mobbing pÄ nÀtet. Under sommarledigheten kommer de dessutom spendera mÄnga timmar per dag med sina mobiltelefoner bortom förÀldrarnas och skolans kontroll. Hur ska vuxna prata med barnen i sommar för att lÀra dom anvÀnda tekniken pÄ ett etiskt sÀtt? Anita Grigic Magnusson forskar pÄ mobiltelefonanvÀndning bland skolbarn och i klassrummet.
Anita Grigic Magnusson, adjungerad universitetslektor i tillĂ€mpad IT, telefon: 070–982 9102, e-post: anita.magnusson@ait.gu.se

Sommar för personer med funktionsnedsÀttningar
Sommar, sol och vÀrme innebÀr att mÄnga ger sig ut för att upptÀcka nya platser. För personer med olika funktionsnedsÀttningar Àr dock mÄnga vÀgar stÀngda och bristen pÄ tillgÀnglighet kan bli extra tydlig. Jörgen LundÀlv bedriver forskning om trygghet och sÀkerhet för personer med funktionsnedsÀttningar.
Jörgen LundĂ€lv, docent i socialt arbete, telefon: 076–172 4711, e-post: jorgen.lundalv@socwork.gu.se

Trafikforskning, trafikoffer, invaliditet
Sommaren Àr trafikintensiv vilket ökar risken för olyckor i trafiken. Jörgen LundÀlv forskar bland annat pÄ hur trafikolyckor drabbar familjer och nÀrstÄende och vilket stöd som samhÀllet kan ge nÀr det vÀrsta intrÀffar. HÀr ingÄr akut krisstöd, kommunikation och vilka stödresurser som finns i samhÀllet.
Jörgen LundĂ€lv, docent i socialt arbete, telefon: 076–172 4711, e-post: jorgen.lundalv@socwork.gu.se

ULRIKA LUNDIN
Pressekreterare
Mobil 070–775 88 51
E-post: ulrika.lundin@gu.se