Metoden som användes då barnen blev till kallas ICSI (intracytoplasmic sperm injection) och innebär att läkaren injicerar en enda spermie in i ett ägg, detta för att undvika de tidigare så vanliga tvillingfödslarna
vid provrörsinsemination. Denna första internationella studie som gjorts om ICSI barn är ett samarbete mellan Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, Weill Medical College i New York samt AZ Vrije Universiteit
i Bryssel.
Barnen undersöktes av en barnläkare och en psykolog som tog hänsyn till deras fysiska, motoriska och psykologiska utveckling. Mödrarna fick också fylla i ett skriftligt formulär för att kunna utreda mammans stressnivå i relation till barnens utveckling.
Den genomsnittliga födelsevikten för ICSI-barnen var något lägre än normalt och det hade funnits komplikationer på grund av att provrörsbarnen något oftare var för tidigt födda, men man fann inte några följdeffekter av detta såsom kroniska sjukdomar eller att kirurgiska ingrepp varit nödvändiga. Sjukgymnastik och talträning hade utnyttjats något oftare av ICSI-barn än av andra barn.
Sedan 1978 har drygt en miljon provrörsbarn fötts i världen, varav över 100 000 kommit till genom metoden ICSI. Forskningsledare från Sahlgrenska akademin har varit professor Lars Hamberger.
För mer information kontakta:
Lars Hamberger
telefon: 031 – 741 17 03
mobil: 0708 – 22 80 27
e-post: lars.hamberger@obgyn.gu.se
Fax: +46-31-82 92 48
eller
Markus Leutert
Bertarelli Foundation tel 0041-22 840 51 78
e-post markus.leutert@bertarelli.edu