De som upptÀckt fettets nya roll Àr en grupp forskare ledda av professor Christer Owman och docent Björn Olde pÄ Wallenberg Neurocentrum vid Lunds universitet. De har hittat en tidigare okÀnd receptor pÄ ytan av cellerna i hjÀrta, lever och muskler samt hos bukspottkörtelns insulinceller.

En receptor kan liknas vid en antenn som sitter pÄ cellytan och tar emot kemiska signaler frÄn omgivningen för att förmedla dem in i cellen. MÄnga av vÄra vanliga sjukdomar hÀnger samman med störningar i funktionen hos olika receptorer.

Lundaforskarnas upptĂ€ckt gĂ€ller en receptor för fetter, eller snarare en hel familj av receptorer som aktiveras av korta, medellĂ„nga och lĂ„nga fettsyror. Receptorerna har benĂ€mnts FFAR (”free fatty acid receptor”).

Att fett kan fungera som signalsubstans för att aktivera skeenden inne i cellen Àr nÄgot helt nytt. Intressant Àr ocksÄ att de nyupptÀckta receptorerna har en klar koppling till diabetes: de pÄverkas av moderna antidiabetes-lÀkemedel (s k glitazoner), och de finns pÄ ytan av cellerna i just de organ som Àr engagerade i sockeromsÀttningen: lever, muskler, hjÀrta och bukspottkörtel.

– UpptĂ€ckten av FFAR kan ge en ny förklaring till sambandet mellan fett och diabetes, tror professor Christer Owman. Han hoppas att forskningsfynden ska bidra till att klargöra fetternas pĂ„ en gĂ„ng livsnödvĂ€ndiga och potentiellt skadliga roll i kroppen.

Forskargruppen har ocksÄ kunnat visa att de nyupptÀckta receptorerna finns Àven i hjÀrnan. HÀr finns möjliga kopplingar till fetternas betydelse för hjÀrnans utveckling och hjÀrnsjukdomar som Parkinsons sjukdom, nÄgot som Christer Owman och hans medarbetare hoppas kunna undersöka nÀrmare i framtiden.

Forskningsresultaten publiceras i dagarna i den ansedda internationella tidskriften Biochemical and Biophysical Research Communications. Forskargruppen har patentsökt receptorns funktion för att kunna anvÀnda den för utveckling av lÀkemedel mot diabetes och fetma.

Mer information Christer Owman, mobiltel. 0708/12 05 71, e-post Christer.Owman@mphy.lu.se.

Presskontakt:

Jonas Andersson

Telefon:

046-222 70 17

Mobil:

0727-385858