Frekvensen av förstadieceller till mastceller i blodcirkulationen är högre hos astmapatienter under björkpollensäsongen än utanför. Det visar en ny studie från Uppsala universitet som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Allergy.

Studien som ingick i Abigail Alvarado-Vazquez avhandling och som är ett samarbete med forskare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala visar att frekvensen av förestadieceller till mastceller i blodet ökar vid allergenexponering hos astmapatienter. Det kan kopplas till ökade astma- och allergisymptom och minskad astmakontroll.

– Detta innebär även att förestadieceller till mastceller i blod är intressant som biomarkör vid astma, säger Jenny Hallgren Martinsson, institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi vid Uppsala universitet.

Forskare har under många år studerat hur immunförsvaret, bland annat mastceller reagerar vid exponering för allergener. Det finns även beskrivet att mastcellerna ackumulerar i olika regioner av lungorna hos patienter med astma. Jenny Hallgren Martinssons forskargrupp har tidigare visat att detta beror på att förestadieceller till mastceller migrerar till lungorna från benmärgen via blodet. 2016 kunde de som första forskargrupp i världen visa att förestadieceller till mastceller även finns i blodet hos människor och i en uppföljande studie visade de att en hög förekomst av förestadieceller till mastceller fanns hos patienter med astma som hade lägre lungfunktion.

I den nya studien har forskargruppen undersökt patienter med björkpolleninducerad astma både under björkpollensäsongen och utanför säsongen. Det visade sig att förekomsten av förstadieceller till mastceller i blodcirkulationen var högre vid björkpollensäsong än utanför säsong. Dessutom var det personerna som hade svårare symptom och lägre grad av astmakontroll vid björkpollensäsong som hade den högsta förekomsten av förstadieceller till mastceller.

– Det här tyder på att om patienter med allergisk astma exponeras för allergener, stimuleras benmärgen till att temporärt frisätta mer förstadieceller till mastceller till blodet, säger Jenny Hallgren Martinsson.

Artikeln: Alvarado-Vazquez, PA, Mendez-Enriquez, E, Salomonsson, M, et al.; Circulating mast cell progenitors increase during natural birch pollen exposure in allergic asthma patients; Allergy. 2023; 00: 1-10. doi:10.1111/all.15860; https://doi.org/10.1111/all.15860

Kontaktinformation:

Abigail Alvarado-Vazquez, institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi vid Uppsala universitet, abigail.vazquez@imbim.uu.se, 070-611 05 74

Jenny Hallgren Martinsson, institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi vid Uppsala universitet, jenny.hallgren@imbim.uu.se, 073-830 37 93

Uppsala universitet är Sveriges äldsta universitet, grundat 1477. Vi har över 50 000 studenter och 7 500 medarbetare i Uppsala och i Visby. Vi är ett brett forskningsuniversitet med forskning inom samhällsvetenskaper, humaniora, teknikvetenskap, naturvetenskap, medicin och farmakologi. Universitetet är återkommande rankat som ett av världens främsta universitet, med målet att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället.

Presskontakt:
Elin Bäckström
Telefon:
070-425 09 83
Epost:
elin.backstrom@uu.se