Kommunerna förbinds i dag med varandra och platser vÀrlden över genom bland annat IT, grÀnsöverskridande verksamheter och politiska institutioner som EU. Vad som sker i ett hörn av vÀrlden kan ha effekter för andra platser lÄngt dÀrifrÄn. Ett exempel pÄ detta Àr dÄ ett företag introducerar ett nytt produktionssÀtt med bas i utnyttjande av ny teknik. Andra företag inom samma bransch tvingas dÄ, om möjligt, att följa efter för att bibehÄlla sin konkurrenskraft. Det politiska svaret pÄ globala och internationella beroenden och kopplingar blir bland annat att ansvaret för lokal och regional utveckling flyttas nedÄt i den politiska hierarkin, avregleringar av organisationsformer genomförs, och det sker en övergÄng frÄn regel- till mÄlstyrning.

En effekt av decentralisering och avreglering Àr att planeringen i ökad utstrÀckning blir lokalt specialiserad. Skillnaderna mellan kommunerna ökar dÀrmed. Kristina Zampoukos har i sitt avhandlingsarbete undersökt mötet mellan den kommunala planeringen och IT i Sverige. Hennes rön baseras dels pÄ en enkÀt som 85% av landets kommuner besvarat, dels pÄ fallstudier i kommunerna Arvidsjaur, Arvika, Gotland, Helsingborg och Ystad. En av hennes teser Àr att IT, av stat och kommuner, uppfattas som nÄgot som samhÀllet bör styra. FrÄgan Àr emellertid om samhÀllet kan styra IT?

Kristina Zampoukos visar i sin avhandling att makten över de sociala och ekonomiska processer som kan förknippas med IT Ă€r geografiskt ojĂ€mn, vilket innebĂ€r att kommunerna har olika förutsĂ€ttningar att kontrollera och styra utvecklingen inom det egna territoriet. Hon identifierar ett antal faktorer som Ă€r avgörande för att IT ska kunna utnyttjas som medel i lokala utvecklingsprocesser. SĂ„dana faktorer Ă€r en processinriktad planering som ocksĂ„ kĂ€nnetecknas av dialog med en mĂ„ngfald aktörer och en successiv koordinering av resurser – omfattande allt frĂ„n kapital till kunskap. Att planeringen prĂ€glas av följsamhet och flexibilitet speglar den förĂ€nderliga, globaliserade och dĂ€rmed komplexa ekonomin, menar Kristina Zampoukos.

Andra resultat i avhandlingen Àr: nio av tio kommuner har en IT-strategi som Àr förankrad i den politiska ledningen, nio av tio kommuner vill genom sin IT-planering stimulera IT-anvÀndandet bland medborgarna, tre av fyra kommuner har som uttalat mÄl med sin IT-planering att höja kunskapsnivÄn bland medborgarna, fem av tio kommuner vill stimulera IT-anvÀndningen inom nÀringslivet och enbart en av tio kommuner anser att IT-planeringen inte inkluderar satsningar pÄ teknik och infrastruktur

Avhandlingens resultat kan bilda underlag för utformningen av den svenska IT-politiken. Den kan ocksÄ fungera som en idébok för praktiker genom sina konkreta exempel pÄ samtida svensk planering i allmÀnhet, och kommunal IT-planering i synnerhet.

Kristina Zampoukos disputerade pĂ„ avhandlingen ”IT, planeringen och kommunerna” vid Uppsala universitet den 4 oktober.

Kristina Zampoukos kan nÄs pÄ telefon 018-471 73 92 eller via e-post Kristina.Zampoukos@kultgeog.uu.se