Chris Magnusson har tagit data frĂ„n 1) det svenska longitudinella forskningsprogrammet, ”Individuell utveckling och anpassning” (IDA), dĂ€r alla flickor som gick i Ă„ttan (15 Ă„r) i en mellansvensk kommun 1970, deltog; 2) ett projekt som undersökte problembeteende och inkluderar alla flickor i Ă„ttan i samma svenska kommun 1996; 3) 30 kvinnor med sexrelaterade gynekologiska problem i tonĂ„ren som har besökt en ungdomsmottagning och en matchad kontrollgrupp samt 4) ett representativt sampel av svenskar (Solna projektet), som har följts frĂ„n födelsen tills de var 38 Ă„r.
Resultatet i studierna 1 och 2 visade att det mest framtrÀdande var flickornas multiproblemsituation bÄde med avseende pÄ personlig och social anpassning. Resultat frÄn studie 2 visar dessutom att majoriteten av kvinnorna med tidig sexuell debut upplevde sin tonÄrssexualitet negativt och de hade upprepade och varierande gynekologiska problem som unga vuxna. Resultaten frÄn studie 3 visade att tidig sexuell debut i sig inte Àr ett avvikande beteende men att situationen Àr annorlunda om flickorna ocksÄ hade problembeteenden. Utvecklingsprocessen var olika beroende pÄ om tidig sexuell debut och problembeteende samverkade i tonÄren. Kombinationen hade fler negativa implikationer bÄde i tonÄren och i vuxenlivet.
Analyserna som gjordes i studie 4 visade att tidpunkten att tidigt anpassa sig till vuxenroller syns vara inbakad i utvecklingsprocesser som gÄr lÄngt tillbaka i tiden för bÄde den enskilda individen och hennes förÀldrar. Tidig sexuell debut var associerat med bÄde problem i barndomen (sociala passningsproblem hos barnet och pÄfrestande mor-dotter relation) och framtida svÄrigheter (att flytta hemifrÄn tidigt, bilda familj i unga Är, och sociala anpassningsproblem).

Avhandlingens titel: Kvinnor med tidig sexuell debut i ett livsloppsperspektiv.

Chris Magnusson kan nÄs pÄ tfn 0485-286 44 t.o.m. 12/8, dÀrefter 08-753 11 32, e-post cmn@psychmax.psychology.su.se

Presskontakt:

PresstjÀnsten

Telefon:

08-16 4090

Mobil: