Karragenan Ă€r en polysackarid, kolhydrat, som Ă„terfinns i rödtĂ„ng. Den anvĂ€nds huvudsakligen som förtjockningsmedel (E407), bland annat i glass och kosmetika. Även om kappa-karragenan orienterar sig i magnetfĂ€lt sker detta alldeles för lĂ„ngsamt för att fungera i bildskĂ€rmar. Men nĂ€r den flytande kristallina fasen bildas exkluderas dessutom en annan karragenantyp, iota, vilket innebĂ€r att dessa tvĂ„ polysackarider kan renas fram pĂ„ ett nytt enkelt vis.

Tobias Sparrman har Àven studerat modellmembran liknande de biologiska membran som finns i varje levande cell. Dessa membran bestÄr i huvudsak av lipider och proteiner. Lipider Àr amfifila molekyler, det vill sÀga de Äterfinns gÀrna i grÀnsskikt mellan vatten och olja och kan dÀrför Àven anvÀndas för att stabilisera dressingar eller som tvÀttmedel.

Membranproteinerna har en mer aktiv roll i membranets funktion Àn lipiderna, och problem med dessa proteiner Àr orsaken till mÄnga sjukdomar, till exempel Alzheimers sjukdom. Sparrman har studerat hur nÄgra olika typer av syntetiska peptider, smÄ proteiner, pÄverkar membranets struktur och funktion för att erhÄlla mer grundlÀggande kunskap om membranerna. Han har Àven studerat hur vattenmolekyler organiserar sig vid membranytan och hur det pÄverkar ytans struktur.

Studierna Àr utförda i huvudsak med en metod som kallas NMR (pÄ svenska kÀrnmagnetisk resonans). Detta Àr en mycket mÄngsidig metod som till och med anvÀnds vid medicinska bildgivande undersökningar med sÄ kallade magnetkameror.

Tobias Àr uppvuxen i SkellefteÄ men bosatt i UmeÄ.

Fredagen den 20 september försvarar Tobias Sparrman, biofysikalisk kemi, UmeĂ„ universitet, sin doktorsavhandling med titeln ”Solid-State Nuclear Magnetic Resonace Studies on Lyotropic Liquid Crystalline Systems”. Svensk titel: Studier av lyotropa flytande kristaller med hjĂ€lp av fastfas NMR.
Disputationen Àger rum kl. 13.00 i KBC-huset, hörsal KB3A9.
Fakultetsopponent Àr Docent Oleg Antzutkin, oorganisk kemi, LuleÄ tekniska universitet, Sverige.

Tobias Sparrman nÄs pÄ:
Tel: 786 59 73
E-post: tobias.sparrman@chem.umu.se