Söker du mer information om årets Nobelpriser i fysik och kemi samt ekonomipriset? På Vetenskapsakademiens webbplats www.kva.se hittar du en populärvetenskaplig bakgrund om priserna, illustrationer som kan laddas ned och en vetenskaplig fördjupning.

I veckan som gick offentliggjordes årets Nobelpristagare i fysik (5 oktober) och kemi (6 oktober). I måndags hade turen kommit till ekonomipristagarna (11 oktober).

Tre pristagare delar på Nobelpriset i fysik för sina studier av kaotiska och till synes slumpartade fenomen. Syukuro Manabe och Klaus Hasselmann har lagt grunden till vår förståelse av jordens klimat och hur vi människor bidrar till dess förändringar. Giorgio Parisi belönas för sina banbrytande bidrag till teorin för oordnade material och slumpmässiga processer.

All information om Nobelpriset i fysik finns nu på www.kva.se/nobelfysik2021

Benjamin List och David MacMillan belönas med 2021 års Nobelpris i kemi eftersom de har försett molekylkonstruktörer med ett nytt och sylvasst verktyg: organokatalys. Det har fått stort genomslag inom läkemedelsforskningen, och har dessutom gjort kemin grönare.

All information om Nobelpriset i kemi finns nu på www.kva.se/nobelkemi2021

2021 års ekonomipristagare – David Card, Joshua Angrist och Guido Imbens – har gett oss nya insikter om arbetsmarknaden, och visat vilka slutsatser om orsak och verkan som kan dras från naturliga experiment. Deras metoder har också spridits till andra områden och revolutionerat empirisk forskning.

All information om priset i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne finns på www.kva.se/ekonomipriset2021.

Eva Nevelius, pressansvarig, Kungl. Vetenskapsakademien
+46 70 878 67 63, eva.nevelius@kva.se