Idag beslutade Formas forskarrÄd att bevilja totalt 97 miljoner kronor till elva forskningsprojekt och Ätta synteser inom det Nationella forskningsprogrammet om klimat.

– Vi fick in ovĂ€ntat mĂ„nga projektansökningar, vilket vittnar om den svenska klimatforskningens aktualitet. Vi ser fram emot nya forskningsbaserade insikter om hur kunskap fĂ„r ökat genomslag i samhĂ€llets klimatarbete, sĂ€ger Markku Rummukainen, huvudsekreterare pĂ„ Formas.

Forskningsprojekten löper pÄ tre Är mellan 2017 och 2019. De fokuserar pÄ olika perspektiv pÄ vetenskaplig kunskap i klimatarbetet och pÄ hur praktiska handlingar kan omsÀttas i hÄllbara lösningar. Syntesprojekten löper pÄ ett Är, 2018. De belyser olika aktuella frÄgestÀllningar i klimatforskningen och klimatarbetet och ska dels redogöra för kunskapslÀget, dels identifiera forskningsbehov.

LÀnk till de sida med lista pÄ projekt som beviljas medel

Bakgrund:
Det nationella forskningsprogrammet om klimat ska bidra med kunskap till att uppnÄ Sveriges mÄl att vara ett fossilfritt vÀlfÀrdssamhÀlle och ambitionen att vara ledande i det globala arbetet med att förverkliga Parisavtalets mÄlsÀttningar. Programmet genomförs i samverkan med andra relevanta forskningsfinansiÀrer och aktörer. Utlysningar kommer att genomföras löpande under programmets tioÄriga period.

För mer information kontakta:
Maria Alm, forskningssekreterare, +46 (0) 8 775 40 48, maria.alm@formas.se
Sandro Caruso, forskningssekreterare, +46 (0) 8 775 40 64, sandro.caruso@formas.se
Emilie von Essen, presschef, +46 (0) 708 48 21 42, eve@formas.se

Presskontakt:
Emilie von Essen
Telefon:
0702814038
Epost:
eve@formas.se