Ett forskarlag i Lund har tagit fram en kompakt spektrometer med hjÀlp av billiga komponenter. Instrumentet, som redan börjat anvÀndas i undervisningen, Àr tÀnkt att uppmuntra studenternas nyfikenhet och problemlösningsförmÄga.

Spektrometrar anvĂ€nds för att dela upp och mĂ€ta fysiska fenomen i dess olika delar. De första instrumenten anvĂ€ndes för att separera synligt ljus i dess olika fĂ€rger med hjĂ€lp av ett prisma. Idag anvĂ€nds spektrometrar för att undersöka och analysera en mĂ€ngd olika material inom kemi, fysik, biologi och astronomi. Men de kommersiella apparaterna Ă€r dyra. Dessutom Ă€r de optiska elementen inneslutna i en lĂ„da, vilket försvĂ„rar förstĂ„elsen för vad det faktiskt Ă€r som hĂ€nder vid olika experiment. Ett forskarlag vid Lunds universitet har dĂ€rför tagit fram en liten â€Ă¶ppen” spektrometer som döpts till Viking. Tekniken bakom hemmabygget, som redan börjat anvĂ€ndas i kemiundervisningen, presenteras nu i en artikel i tidskriften Journal of Chemical Education.

– Vetenskapen Ă€r intressantare om den berör vĂ„r vardag och Ă€r lĂ€ttillgĂ€nglig. VĂ„r nya spektrometer bestĂ„r dĂ€rför av billiga komponenter och minimal teori. Den uppmuntrar studenternas nyfikenhet till att lösa problem och förstĂ„ hur en spektrometer fungerar, sĂ€ger Jens Uhlig, kemiforskare vid Lunds universitet.

Instrumentets flexibla design gör att man enkelt kan anpassa komplexiteten av uppsÀttningen och de problem som man vill lösa. Spektrometern Àr skalbar och kan förses med en mÀngd olika optiska element och filter. Men den kan ocksÄ förenklas till en nivÄ som passar gymnasie- och högstadieelever.

– Projektet började som en studie i problembaserat lĂ€rande. GlĂ€djen som nybörjare och doktorander har av att lĂ€ra sig mer om Ă€mnet har förvĂ„nat och motiverat oss att fortsĂ€tta utveckla spektrometern, sĂ€ger Jens Uhlig.

Ljus och material Àr ett av fem profilomrÄden vid Lunds universitet. Forskningen syftar till att förbÀttra mÀnniskors livsvillkor och hitta lösningar pÄ globala problem. FÀltet Àr pÄ stark frammarsch. Det finns ett stort tryck pÄ att förstÄ hur ljus och material fungerar, exempelvis smartphones, belysning, solkraft och medicin.

–  Den hĂ€r uppsĂ€ttningen frĂ€mjar upptĂ€ckarlusten pĂ„ ett naturligt och sjĂ€lvmotiverande sĂ€tt. Genom att byta prover i spektrometern kan vi utforska en mĂ€ngd olika material och dess egenskaper, sĂ€ger Jens Uhlig.

Studien presenteras i den vetenskapliga tidskriften Journal of Chemical Education: ”Viking Spectrophotometer: A Home-Built, Simple, and Cost-Efficient Absorption and Fluorescence Spectrophotometer for Education in Chemistry”

För mer information, kontakta:

Jens Uhlig, universitetslektor vid Kemiska institutionen, Lunds universitet

046 222 77 20

jens.uhlig@chemphys.lu.se

Presskontakt

Johan Joelsson

046 222 71 86

johan.joelsson@science.lu.se