På fredag kliver fem forskare från Mälardalens högskola (MDH) upp på scen för att ta reda på vem som är bäst på att presentera sin forskning på fyra minuter. Uppdraget är att intressera, informera och underhålla publiken på Expectrum i Västerås. Vinnaren går vidare till finalen i den nationella tävlingen Forskar Grand Prix.

Teknik för minskat stillasittande, datorspelandets effekter på hälsan och digitaliseringens påverkan på våra jobb är några av ämnena som presenteras under Forskar Grand Prix i Västerås.

− Publiken kommer få ta del av aktuell och spännande forskning inom fem olika områden. Det är publiken som, tillsammans med en jury, utser vilken forskare som får representera MDH i riksfinalen i Stockholm, säger Johannes Ollson, projektledare för Forskar Grand Prix i Västerås.

Tävlande:

  • Lisa Waltersson – Minska stillasittande med ny teknik
  • Anette Hallin – Hur påverkar den digitala revolutionen våra jobb?
  • Maria Ehn – Förebygg fallolyckor med digital teknik
  • Karin Bergman – Elevers uppfattningar om det förflutna berättar också något om dagens samhälle
  • Charlotta Hellström – Datorspelande ungdomar och deras hälsa

Allmänheten välkomnas till genrepet

Tävlingen hålls fredagen den 27 september 2019, klockan 13.00 på Expectrum i Västerås. Publiken utgörs då av gymnasielever från Västerås. Till genrepet, som hålls klockan 10.00, välkomnas allmänheten. Inträdet är kostnadsfritt.

Forskar Grand Prix arrangeras årligen sedan 2012 som en del av vetenskapsfestivalen ForskarFredag. Tävlingen i Västerås är en av sex deltävlingar i Sverige. De andra hålls i Borås, Karlshamn, Lund, Skövde och Stockholm.

Läs mer om eventet

Media

Media välkomnas till eventet. För intervju med enskilda forskare innan tävlingen, kontakta projektledare Johannes Ollson.

Kontakt:

Johannes Ollson, projektledare Forskar Grand Prix Västerås, 021-10 70 32, johannes.ollson@mdh.se

Lena Söderström, Vetenskap & Allmänhet, nationell samordnare Forskar Grand Prix, 070-716 06 44, lena@v-a.se

Ett starkt MDH – den samproducerande högskolan 

På Mälardalens högskola (MDH) möts människor som vill utveckla sig själva och framtiden. Våra 15 000 studenter läser kurser och program inom ekonomi, hälsa, teknik och utbildning. Vi bedriver forskning inom alla utbildningsområden och har internationellt framstående forskning inom framtidens energi och inbyggda system. Vårt nära samarbete med näringsliv och offentlig sektor gör att vi på MDH bidrar till att människor mår bättre och jorden håller längre. Mälardalens högskola finns på båda sidor om Mälaren med campus i Eskilstuna och Västerås.

Presskontakt:

Jessika Hedén

Telefon:

021-10 15 86

Mobil: