Den 21 mars är det den Internationella skogsdagen, en dag som instiftades av FN år 2012 för att belysa vikten av att bevara och hållbart bruka världens skogar. Här har Södertörns högskola samlat forskningsartiklar och projekt som rör skogen, samt våra experter på skogsfrågor.

ARTIKLAR

  • Bevara och bruka? Skogen som resurs för ett klimatneutralt samhälle
    Världens första klimatneutrala välfärdsstat. Det är målet politikerna satt upp för Sverige och där spelar skogen en viktig roll. Men konflikten kring hur skogens resurser ska tas tillvara är infekterad och det saknas tydliga riktlinjer för hur målen ska nås. Mycket ansvar läggs på markägaren, men frågan forskarna nu söker svar på är om de har rätt förutsättningar att göra de prioriteringarna. LÄS ARTIKELN HÄR.
  • Varför mår vi bra av att vara i skogen?
    På senare år har forskning visat att människan mår bra att vara ute i skogen. Skogsbad och skogsterapi är begrepp som kommer från Japan och som har fått stor spridning i världen. I grunden går det ut på att vara i skogen, ta in dess atmosfär och låta sina sinnen översköljas av intryck. Effekter som minskad stress och lägre blodtryck kan mätas – men varför mår vi bättre av att vara i skogen? LÄS ARTIKELN HÄR.

PÅGÅENDE FORSKNINGSPROJEKT

FORSKARE

Presskontakt:

Jenny Tirén Berg

Telefon:

08 608 46 57

Mobil:

072 236 05 43