Sverige föreslår tillsammans med flera andra länder att hela gruppen av PFAS-ämnen förbjuds från användning och försäljning inom EU. Här är experter vid Stockholms universitet som kan kommentera.

Idag offentliggör Europeiska kemikaliemyndigheten (ECHA) förslaget från ansvariga myndigheter i Sverige, Nederländerna, Danmark, Tyskland och Norge om att förbjuda gruppen PFAS-ämnen från användning och försäljning inom EU, med vissa undantag. PFAS är ett samlingsnamn för per- och polyfluoralkylämnen, de är alla är tillverkade av människor och finns i många tusen varianter. De är kända för att inte brytas ner naturligt och ackumuleras därför ständigt i miljön. De kan också transporteras långt från källorna och förekommer nu i hela världen i mätbara halter. I regnvatten från jordens alla hörn överskrider PFAS risknivåer för hälsan.

Förslaget kommer nu att beredas av EU-kommissionen för att så småningom beslutas politiskt på EU-nivå.

Experter vid Stockholms universitet som kan kommentera:
Ian Cousins, professor vid Institutionen för miljövetenskap
Tfn: 08-164012, e-post: ian.cousins@aces.su.se

Christina Rudén, professor vid Institutionen för miljövetenskap
Tfn: 070-4933101, e-post: christina.ruden@aces.su.se

Ellen Bruno, policyanalytiker vid Östersjöcentrum
Tfn: 076-7869512, e-post: ellen.bruno@su.se

Ny podd om miljögifter med avsnitt om PFAS
”PFAS – är vårt dricksvatten giftigt?” heter första avsnittet av den nya podden ”Människorna bakom larmen – miljöföroreningens historia” med miljöforskaren Jana Johansson. Avsnittet ägnas åt PFAS och bland de som intervjuas finns professor Ian Cousins. Lyssna på podden: https://open.spotify.com/episode/5udkqyruLmjFO5dGKTWWuL

Stockholms universitet bidrar till det hållbara demokratiska samhällets utveckling genom kunskap, upplysning och sanningssökande.

Prenumerera på universitetets nyhetsbrev om aktuell forskning, utbildning och samarbetsmöjligheter su.se/nyhetsbrev

Läs mer om universitetets forskning su.se/forskning

Pressbilder från exempelvis Mostphotos får enbart användas i anslutning till nyhetsartikel eller inslag med koppling till pressreleaser eller forskningsnyheter kopplade till Stockholms universitet. Vid publicering, ange alltid fotograf (om det framgår) och i de fall där det är aktuellt, Mostphotos.

Presskontakt:
Presstjänsten
Telefon:
08-16 40 90
Epost:
press@su.se