Årets Forsskålsföreläsare är Martin Kragh, en av Sveriges främsta experter på Ryssland, som föreläser på temat ”Yttrandefriheten och det auktoritära hotet”. Efter föreläsningen följer ett debattsamtal med Mikael Ruotsi, lektor i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet, Karin Olsson, biträdande chefredaktör för Expressen och Maria Elisabeth Nilsson, docent i journalistik vid Stockholms universitet. Programmet är öppet för allmänheten.

2023 års Forsskålsföreläsare är Martin Kragh och ämnet ”Yttrandefriheten och det auktoritära hotet”:

För första gången på årtionden diskuteras demokratins ställning. Illavarslande trender i världen, inte minst det rysk-ukrainska kriget, har väckt frågan huruvida det här århundradet kommer att präglas av fred eller konflikt. Stora värden står på spel. Inte minst för aspirerande demokratier i diktaturernas skottglugg. 1989 års löfte om en liberal och demokratisk ordning som global norm har inte infriats. Tvärtom stärks ickedemokratiska och autokratiska styren internationellt. På flera håll inskränks yttrandefriheten. Vad innebär denna utveckling? Finns det historiska lärdomar och paralleller?

Martin Kragh är docent vid Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier vid Uppsala universitet och en av Sveriges främsta experter på Ryssland. Hans bok Det fallna imperiet: Ryssland och väst under Vladimir Putin blev den mest sålda fackboken i Sverige under 2022. Martin Kragh är också seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet (UI) och var tidigare forskningsledare för Uppsala Forum för demokrati, fred och rättvisa 2015–2018.

Föreläsningen följs av ett panelsamtal mellan Mikael Ruotsi, lektor i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet, Karin Olsson, biträdande chefredaktör för Expressen och Maria Elisabeth Nilsson, docent i journalistik vid Stockholms universitet. Samtalsledare: Ulrika Knutson, journalist och författare.

Datum: 28 november, kl. 13.15–16.00
Plats: Humanistiska teatern, Thunbergsvägen 3, Uppsala (ingång från Carolinaparken)

Om Peter Forsskål
Peter Forsskål (1732–1763) var filosof, nationalekonom, orientalist och botanist och har beskrivit som den ende egentlige upplysningsfilosofen i Sverige. Mest känd för eftervärlden är han för avhandlingen ”Tankar om den borgerliga friheten” som gavs ut under kuppartade former 1759. Peter Forsskål räknas som en av Linnés lärjungar och avled år 1763 under en vetenskaplig expedition till nuvarande Jemen.

Uppsala Forum för demokrati, fred och rättvisa vid Uppsala universitet, uppmärksammar årligen Peter Forsskåls gärning och idéer genom ett återkommande symposium. Inom ramen för symposiet ges en Forsskålföreläsning på ett tema som ligger Peter Forsskåls gärning nära.

För mer information kontakta:
Rebecca Thorburn Stern, Uppsala Forum för demokrati, fred och rättvisa, och professor i folkrätt vid Uppsala universitet, e-post: rebecca.stern@uppsalaforum.uu.se, telefon: 070-868 78 05

Uppsala universitet är Sveriges äldsta universitet, grundat 1477. Vi har över 50 000 studenter och 7 500 medarbetare i Uppsala och i Visby. Vi är ett brett forskningsuniversitet med forskning inom samhällsvetenskaper, humaniora, teknikvetenskap, naturvetenskap, medicin och farmakologi. Universitetet är återkommande rankat som ett av världens främsta universitet, med målet att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället.

Presskontakt:
Elin Bäckström
Telefon:
070-425 09 83
Epost:
elin.backstrom@uu.se