Fotboll Àr den sport som har flest utövare i Sverige. Passionen för stora klubb- och landslagsturneringar Àr enorm. Nu vill fotbollsforskaren Torbjörn Andersson höja intresset Àven för sportens kulturarv. Tillsammans med fotografen Edvard Koinberg har han dammsugit Sverige efter affischer, skor, spel, leksaker och andra prylar som speglar fotbollens 130 Är lÄnga historia i landet.

Resultatet Àr nya boken Fotbollens kuriosakabinett- Svensk fotbolls kulturarv i ord och bild.

– Mycket har slĂ€ngts. Jag hoppas att man tar tillvara pĂ„ det som finns kvar pĂ„ farfars vind och att Ă€ven fotbollens historia ges en plats pĂ„ vĂ„ra museer, sĂ€ger Torbjörn Andersson, docent i idrottsvetenskap vid Malmö universitet, som tidigare skrivit flera böcker om svensk fotbollshistoria.

Fick ta med hÀnder i början
De första varianterna som spelades i Sverige i slutet av 1800-talet var en blandning av rugby och fotboll dĂ€r man fick ta bollen med hĂ€nderna vid lyra. Författarna har förstĂ„s funnit stadgar som bekrĂ€ftar detta. PĂ„ ett gammalt vykort frĂ„n nĂ€r fotbollen gjorde entrĂ© pĂ„ Idrottsparken i Stockholm 1901, har nĂ„gon lagt till: ”SĂ„ gĂ„r det till att spela boll.” De tidigaste idrottsplatserna finansierades genom aktieförsĂ€ljning. I boken visas aktiebreven upp.

Under rubriker som utrustning, rivaliteten, priser, nationalism, supporterprylar och pionjÀrtidens damfotboll berÀttar Torbjörn Andersson historien bakom bilderna. Visste ni att en vÀnskapsmatch mellan IFK Malmö och vÀrldslaget Real Madrid drog cirka 40 000 ÄskÄdare till Santiago Bernabéu Stadium 1959? Eller att landslaget enfÀrgade gul-blÄ drÀkt gjorde premiÀr i OS 1912? Att Sverige spelat flest landskamper i vÀrlden?

FrÄn matchprogram till kÀnda konstverk
Boken innehĂ„ller 900 bilder och blandar högt och lĂ„gt: frĂ„n tavlor av GAN och Isaac GrĂŒnewald och landslagets klenoder till leksaker, hejarramsor, matchprogram, skĂ€mtteckningar, fotbollsskor, vykort och fotbollsspel. Den Ă€ldsta svenska matchaffisch de hittat Ă€r frĂ„n 1906 och mötet mellan IFK Norrköping och Mariebergs IK pĂ„ Idrottsparken i Norrköping. DĂ€r framgĂ„r att en social klassindelning existerat frĂ„n start med dubbelt intrĂ€de till den lilla sittplatslĂ€ktaren.

– Det gjordes finare saker förr. En mindre turnering kunde ha en designad prisbuckla i silver. Det hade nog med amatörreglerna att göra, de fick inget betalt och dĂ„ fick man satsa lite pĂ„ priserna, sĂ€ger Torbjörn Andersson.

  En sĂ„ kallade priskurant (prislista) frĂ„n 1930 saluför bland annat ”elastiska suspensoirer” av ”lĂ€gsta kvalitet” (!) och ger tips till den unga bollspelaren, som att inte blunda nĂ€r man nickar och att den som vill bli en klasspelare mĂ„ste lĂ€ra sig att dĂ€mpa en boll: ”
 kan du icke göra det, dĂ„ kan du lika gĂ€rna sluta upp att spela fotboll.”

  Kom snabbt in pÄ leksaksmaknaden
  Till fotbollssportens stora succé hörde att den snabbt kom in i spel- och leksaksvÀrlden. Bland spelen mÀrks ett hundra Är gammalt frÄn Chicago som stod pÄ Gröna Lund. Figurerna var förstÄs mÄlade i rivalerna Sveriges respektive Danmarks fÀrger. Landslagen spelade Ärliga vÀnskapsmatcher fram till 1960-talet.

  Men i boken finns ocksÄ ruggiga tidsdokument som en fotboll med rasistiskt motiv i en katalog frÄn 1941. Politik Àr en av ingÄngarna till boken. Torbjörn Andersson skriver om de svenska dubbelvinsterna mot tyska landslaget mitt under brinnande vÀrldskrig 1941 och 1942.

  – MĂ„nga lĂ€nder bojkottade Nazityskland men Sverige visade ingen skam. Snarare var man stolt över att vinsterna gjort oss till en stormakt i fotboll, sĂ€ger Torbjörn Andersson.

  Mycket ligger nedpackat
  Fotbollens kulturarv har inte stÄtt sÄ högt i kurs. Inte heller av fotbollsrörelsen sjÀlv, menar Torbjörn Andersson. Gamla arenor rivs och inte ens klubbarna har alltid sina priser och klenoder framme. Mycket Àr nedpackat. Torbjörn Andersson hoppas att boken kan bidra till att sÀtta fotbollen i en samhÀllelig och populÀrkulturell kontext.

  –  Det Ă€r sĂ€llan vĂ€rdefulla saker men de vĂ€cker kĂ€nslor till liv. Fotboll Ă€r ett av vĂ„ra största intressen. Arbetarrörelsen och nykterhetsrörelsen har en given plats pĂ„ vĂ„ra museer – det tycker jag Ă€ven fotbollen har, sĂ€ger Torbjörn Andersson.

     ————————————————————————-

     Du fÄr det hÀr pressmeddelandet eftersom vi tror att du Àr intresserad av vÄr forskning och utbildning. LÀs om Malmö universitets hantering av GDPR: mau.se/om-webbplatsen/

     Material frÄn nyhetsrummet fÄr anvÀndas för redaktionella syften, ej för kommersiellt bruk som till exempel annonsering.

     Malmö universitet Àr ett nyskapande, urbant och internationellt lÀrosÀte som bidrar till samhÀllsutveckling. Det mÀrks i vÄr forskning, vÄra utbildningar och i vÄrt samarbete med andra aktörer.

     VÄra forskare arbetar grÀnsöverskridande. Med olika discipliner vidgas perspektiven och infallsvinklarna blir fler. Att identifiera och ta sig an framtidens utmaningar Àr högt prioriterat.

     Tillsammans med andra vill vi skapa, dela och sprida kunskap för att förstÄ, förklara och utveckla samhÀllet. BÄde lokalt och globalt. Som en naturlig följd av detta finns de flesta av vÄra studenter inom ÀmnesomrÄden och yrken med hög samhÀllsrelevans.

     Vi Àr övertygade om att öppenhet och inkludering berikar vÄr mÄngfald. Ett kvitto pÄ det Àr att tvÄ av tre studenter pÄ Malmö universitet Àr första generationens akademiker.

     Malmö universitet i siffror:

     • Grundat 1998
     • 5 fakulteter och 5 forskningscentrum.
     • 24000 studenter, 12 000 helĂ„rsstudenter
     • 2 093 anstĂ€llda
     • 430 disputerade lĂ€rare, 264 doktorander 83 professorer
     • 100 program och 350 kurser

     Presskontakt:
     Magnus Jando
     Telefon:
     040 665 81 97
     Mobil:
     0709 655 372
     Epost:
     magnus.jando@mau.se