Fotboll är den sport som har flest utövare i Sverige. Passionen för stora klubb- och landslagsturneringar är enorm. Nu vill fotbollsforskaren Torbjörn Andersson höja intresset även för sportens kulturarv. Tillsammans med fotografen Edvard Koinberg har han dammsugit Sverige efter affischer, skor, spel, leksaker och andra prylar som speglar fotbollens 130 år långa historia i landet.

Resultatet är nya boken Fotbollens kuriosakabinett- Svensk fotbolls kulturarv i ord och bild.

– Mycket har slängts. Jag hoppas att man tar tillvara på det som finns kvar på farfars vind och att även fotbollens historia ges en plats på våra museer, säger Torbjörn Andersson, docent i idrottsvetenskap vid Malmö universitet, som tidigare skrivit flera böcker om svensk fotbollshistoria.

Fick ta med händer i början
De första varianterna som spelades i Sverige i slutet av 1800-talet var en blandning av rugby och fotboll där man fick ta bollen med händerna vid lyra. Författarna har förstås funnit stadgar som bekräftar detta. På ett gammalt vykort från när fotbollen gjorde entré på Idrottsparken i Stockholm 1901, har någon lagt till: ”Så går det till att spela boll.” De tidigaste idrottsplatserna finansierades genom aktieförsäljning. I boken visas aktiebreven upp.

Under rubriker som utrustning, rivaliteten, priser, nationalism, supporterprylar och pionjärtidens damfotboll berättar Torbjörn Andersson historien bakom bilderna. Visste ni att en vänskapsmatch mellan IFK Malmö och världslaget Real Madrid drog cirka 40 000 åskådare till Santiago Bernabéu Stadium 1959? Eller att landslaget enfärgade gul-blå dräkt gjorde premiär i OS 1912? Att Sverige spelat flest landskamper i världen?

Från matchprogram till kända konstverk
Boken innehåller 900 bilder och blandar högt och lågt: från tavlor av GAN och Isaac Grünewald och landslagets klenoder till leksaker, hejarramsor, matchprogram, skämtteckningar, fotbollsskor, vykort och fotbollsspel. Den äldsta svenska matchaffisch de hittat är från 1906 och mötet mellan IFK Norrköping och Mariebergs IK på Idrottsparken i Norrköping. Där framgår att en social klassindelning existerat från start med dubbelt inträde till den lilla sittplatsläktaren.

– Det gjordes finare saker förr. En mindre turnering kunde ha en designad prisbuckla i silver. Det hade nog med amatörreglerna att göra, de fick inget betalt och då fick man satsa lite på priserna, säger Torbjörn Andersson.

  En så kallade priskurant (prislista) från 1930 saluför bland annat ”elastiska suspensoirer” av ”lägsta kvalitet” (!) och ger tips till den unga bollspelaren, som att inte blunda när man nickar och att den som vill bli en klasspelare måste lära sig att dämpa en boll: ”… kan du icke göra det, då kan du lika gärna sluta upp att spela fotboll.”

  Kom snabbt in på leksaksmaknaden
  Till fotbollssportens stora succé hörde att den snabbt kom in i spel- och leksaksvärlden. Bland spelen märks ett hundra år gammalt från Chicago som stod på Gröna Lund. Figurerna var förstås målade i rivalerna Sveriges respektive Danmarks färger. Landslagen spelade årliga vänskapsmatcher fram till 1960-talet.

  Men i boken finns också ruggiga tidsdokument som en fotboll med rasistiskt motiv i en katalog från 1941. Politik är en av ingångarna till boken. Torbjörn Andersson skriver om de svenska dubbelvinsterna mot tyska landslaget mitt under brinnande världskrig 1941 och 1942.

  – Många länder bojkottade Nazityskland men Sverige visade ingen skam. Snarare var man stolt över att vinsterna gjort oss till en stormakt i fotboll, säger Torbjörn Andersson.

  Mycket ligger nedpackat
  Fotbollens kulturarv har inte stått så högt i kurs. Inte heller av fotbollsrörelsen själv, menar Torbjörn Andersson. Gamla arenor rivs och inte ens klubbarna har alltid sina priser och klenoder framme. Mycket är nedpackat. Torbjörn Andersson hoppas att boken kan bidra till att sätta fotbollen i en samhällelig och populärkulturell kontext.

  –  Det är sällan värdefulla saker men de väcker känslor till liv. Fotboll är ett av våra största intressen. Arbetarrörelsen och nykterhetsrörelsen har en given plats på våra museer – det tycker jag även fotbollen har, säger Torbjörn Andersson.

     ————————————————————————-

     Du får det här pressmeddelandet eftersom vi tror att du är intresserad av vår forskning och utbildning. Läs om Malmö universitets hantering av GDPR: mau.se/om-webbplatsen/

     Material från nyhetsrummet får användas för redaktionella syften, ej för kommersiellt bruk som till exempel annonsering.

     Malmö universitet är ett nyskapande, urbant och internationellt lärosäte som bidrar till samhällsutveckling. Det märks i vår forskning, våra utbildningar och i vårt samarbete med andra aktörer.

     Våra forskare arbetar gränsöverskridande. Med olika discipliner vidgas perspektiven och infallsvinklarna blir fler. Att identifiera och ta sig an framtidens utmaningar är högt prioriterat.

     Tillsammans med andra vill vi skapa, dela och sprida kunskap för att förstå, förklara och utveckla samhället. Både lokalt och globalt. Som en naturlig följd av detta finns de flesta av våra studenter inom ämnesområden och yrken med hög samhällsrelevans.

     Vi är övertygade om att öppenhet och inkludering berikar vår mångfald. Ett kvitto på det är att två av tre studenter på Malmö universitet är första generationens akademiker.

     Malmö universitet i siffror:

     • Grundat 1998
     • 5 fakulteter och 5 forskningscentrum.
     • 24000 studenter, 12 000 helårsstudenter
     • 2 093 anställda
     • 430 disputerade lärare, 264 doktorander 83 professorer
     • 100 program och 350 kurser

     Presskontakt:
     Magnus Jando
     Telefon:
     040 665 81 97
     Mobil:
     0709 655 372
     Epost:
     magnus.jando@mau.se