Liberias president Ellen Johnson Sirleaf och den liberianska medborgarrÀttskÀmpen Leymah Gbowee tilldelas 2011 Ärs fredspris för sitt fredsarbete i Afrika.
– Det Ă€r positivt att NobelkommittĂ©n valt att uppmĂ€rksamma VĂ€stafrika, som de senaste Ă„ren utvecklats i riktning mot fred och försoning efter en lĂ„ng period av vĂ„ldsamma konflikter, sĂ€ger Nordiska Afrikainstitutets direktör Carin Norberg.
Samtidigt Àr valet av Ellen Johnson Sirleaf inte okontroversiellt, sÀger forskaren Anders Themnér vid Nordiska Afrikainstitutet.
Fredsaktivisten Leymah Gbowee ledde i början av 2000-talet flera uppmÀrksammade aktioner för att fÄ slut pÄ Liberias blodiga inbördeskrig. Hon krÀvde omedelbart eld-upphör och att dialog inleddes mellan regeringen och rebellerna. Leymah Gbowee lyckades fÄ till stÄnd samtal med dÄvarande presidenten Charles Taylor, nÄgot som anses ha banat vÀg för fredsavtalet 2003.
Liberias president Ellen Johnson Sirleaf har varit i Sverige vid flera tillfÀllen, bland annat nÀrvarade hon vid Nordiska Afrikainstitutets 40-Ärsjubileum 2002. Hon Àr mest kÀnd för att ha lett Liberia till fred och försoning efter 14 Är av inbördeskrig.
Ellen Johnson Sirleaf Àr dock en mycket kontroversiell fredspristagare, enligt forskaren Anders Themnér vid Nordiska Afrikainstitutet.
NÀr Liberias Sannings- och försoningskommission i juli 2009 lÀmnade sin rapport fanns Johnson Sirleaf bland de 49 namn som enligt kommissionen borde förbjudas att ha politiska uppdrag eftersom de hade alltför nÀra band till militÀra grupper. Hon anklagades bland annat för att ha skÀnkt stora belopp till Charles Taylors armé NPFL under det första inbördeskriget, nÄgot hon senare bett om ursÀkt för.
– Det hĂ€r vĂ€cker frĂ„gan om vem som egentligen ”förtjĂ€nar” ett fredspris. Ska mottagaren vara en betydelsefull politiker som betalat ett högt pris, och kanske anvĂ€nt tveksamma metoder, för att uppnĂ„ fred?, sĂ€ger Anders ThemnĂ©r.
– Det Ă€r inte heller sjĂ€lvklart att fredspriset gynnar fredsprocessen i Liberia. Landet hĂ„ller president- och parlamentsval redan nu pĂ„ tisdag. Det Ă€r inte osannolikt att priset bidrar till att förvĂ€rra det redan spĂ€nda lĂ€get mellan olika politiska grupper, sĂ€ger Anders ThemnĂ©r.  
Nordiska Afrikainstitutet Àr ett centrum för forskning, dokumentation och information om det moderna Afrika i de nordiska lÀnderna. Institutets verksamhet Àr förlagd till Uppsala och förser de nordiska lÀnderna med aktuell, kritisk och alternativ forskning och analys om Afrika och mot samarbete mellan afrikanska och nordiska forskare. Som ett nav och en mötesplats i Norden för ett vÀxande fÀlt av forskning och analys strÀvar institutet efter att göra kunskap om Afrika tillgÀnglig för forskare, beslutsfattare, medier, studerande och allmÀnhet. Institutet finansieras gemensamt av de nordiska lÀnderna (Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige).

Presskontakt:

Johan SÀvström

Telefon:

018 471 52 96

Mobil:

070 167 96 85