För första gången i Sverige anordnas nu en konferens med fokus på hur dataanalys kan hjälpa Sveriges idrottare och klubbar att prestera bättre – och ta fler medaljer. Den 27 och 28 oktober samlas forskare och representanter från idrottsrörelsen på Högskolan i Skövde. Syftet är att ta del av den senaste forskningen och exempel från idrotten kring hur teknologi och dataanalys används för att optimera idrottsprestation.

Den 27 och 28 oktober strålar forskare, beslutsfattare, analytiker och andra som på olika sätt är aktiva inom idrottsrörelsen, samman på konferensen Skövde Sports Analytics Summit på Högskolan i Skövde. Det är första gången en konferens av det slaget arrangeras i Sverige.

– Dataanalys är ett område som utvecklas snabbt inom idrotten internationellt. Även om vi har flera framstående forskare och företag inom området så halkar vi efter om vi inte växlar upp nu, säger Anton Kalén, post doc på Högskolan i Skövde, statistiker på Sveriges Olympiska Kommitté, SOK och arrangör av konferensen.

Fokus under konferensdagarna kommer att vara så praktiskt som möjligt. Deltagarna kommer att få lyssna på forskare och tränare som har lyckats omsätta vetenskap till bättre idrottsprestationer.

Talare med framgångsrik historia

Konferensens huvudtalare är Arjav Trivedi, Lead Data Scientist and Engineer hos fotbollsklubben Aston Villa. Han har tidigare jobbat med analys hos både Internationella Fotbollsförbundet och fotbollsklubben Arsenal.

– Premier League-lagen är några av de sportorganisationer som ligger längst fram när det kommer till dataanalys. Arjav Trivedi kommer ge oss en inblick i hur analysavdelningar i Premier League jobbar, berättar Anton Kalén.

En annan talare är Johan Röjler som var skridskoåkaren Nils van der Poels tränare inför och under OS i Peking där Nils tog dubbla OS-guld. Johan Röjler kommer att prata om hur han och Nils jobbade systematiskt med träningsupplägg, hur de samlade in data i den dagliga träningen och hur de använde sig av dataanlays för att anpassa träningen.

Arrangeras av Högskolan och SOK

Konferensen är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde och Sveriges Olympiska Kommitté. Målgruppen är forskare som vill bedriva idrottsnära forskning, tränare och andra idrottsansvariga, som vill fatta bättre beslut genom bättre analys. Konferensen riktar sig även mot företag inom sportteknologi och analys som är intresserade av att vidareutveckla sina produkter eller tjänster.

– Ett av SOK:s uppdrag är att driva och stödja prestationsutveckling och i Skövde kommer det ske på dubbla fronter. Det kommer bli ett unikt forum där vetenskapens analysexperter och praktikens användare i form av elitidrottens tränare får mötas och ta del av varandras erfarenheter. Det öppnar för synergier som gör att vi kan bli vassare i båda ändar och det känns väldigt inspirerande, säger Johan Flodin som är sport- och utvecklingschef på SOK.

Kontakt

Anton Kalén, post doc i informationsteknologi
anton.kalen@his.se, 070-217 07 80

Vi är en modern högskola som präglas av en öppen och välkomnande atmosfär, förstklassiga utbildningar och internationellt konkurrenskraftig forskning. En plats där vi gör framsteg, varje dag.

Presskontakt:
Cecilia Renström
Telefon:
0500 448031
Epost:
cecilia.renstrom@his.se
Presskontakt:
Ulf Nylén
Telefon:
0500-44 80 61
Epost:
ulf.nylen@his.se