Nu ska forskare undersöka hur ny, digital teknik kan anvÀndas för att minska konflikter och samtidigt förbÀttra upplevelser kopplade till naturturism och friluftsliv. I ett nytt, treÄrigt forskningsprojekt samverkar Mittuniversitetet med universitet i fem andra europeiska lÀnder.

Projektet VIMAS (Visitor monitoring and management in protected and recreational areas) har beviljats totalt drygt 32 miljoner kronor ur EUs Horizon-program dÀr 6,5 miljoner kronor avsÀtts till Mittuniversitetets delar i projektet.

– MĂ„let Ă€r att bidra till ett hĂ„llbart nyttjande av de naturmiljöer som idag och i framtiden lockar turister och friluftsutövare. Samtidigt vill vi att den nya kunskapen frĂ„n projektet ska bidra till att förena turism, naturvĂ„rd och annan markanvĂ€ndning i Ă€n högre grad, sĂ€ger Peter Fredman, professor i naturturism vid Mittuniversitetet.

Forskarna ska utveckla metoder för att anvÀnda digitala data som besökare delar med sig av för att följa, mÀta och granska besökstryck, nyttjande och upplevelser av naturomrÄden. Projektet ska ocksÄ studera hur ny digital teknik kan bidra till ett mer inkluderande och rÀttvist friluftsliv. Det handlar om att göra landskapet mer tillgÀnglig för olika grupper i samhÀllet utifrÄn deras förutsÀttningar. Förutom Mittuniversitetet medverkar universitet i Norge, Danmark, Finland, Lettland och Island i projektet. Totalt kommer tio doktorander att anstÀllas, varav tvÄ pÄ Mittuniversitetet.

– Friluftslivet har förĂ€ndrats pĂ„ flera sĂ€tt de senaste Ă„ren, förutom ökningen av antalet besökare ser vi ocksĂ„ en större variation i hur mĂ€nniskor beter sig. Man deltar i allt fler och mer varierade aktiviteter, och besöker mer avlĂ€gsna platser. Vi ser ocksĂ„ att erfarenhets- och kompetensnivĂ„er skiljer mycket mellan olika grupper och individer. Sammantaget ökar det risken för konflikter, som vi vill bidra till att minska genom det hĂ€r projektet, sĂ€ger Peter Fredman.

De forskare som knyts till Mittuniversitetet ska dels undersöka hur digital teknik kan anvÀndas för att utveckla samarbetet mellan intressenter som berörs av friluftsliv och naturturism, dels ta fram mer tillförlitliga mÀtmetoder som beskriver de upplevelsevÀrden en viss plats eller miljö har.

– Idag saknas den hĂ€r kunskapen. Vi har ofta god kunskap om vilken betydelse eller vilket vĂ€rde en plats kan ha för till exempel vindkraft, rennĂ€ring eller skogsbruk, men vi saknar motsvarande vĂ€rden och mĂ€tmetoder för naturupplevelser. Genom att ta fram sĂ„dana kan vi underlĂ€tta för myndigheter, företag och ideella organisationer att samverka och fatta beslut i olika frĂ„gor som rör naturturism och friluftsliv, sĂ€ger Peter Fredman.

En del i projektet handlar ocksĂ„ om att stĂ€rka europeiska nĂ€tverk kring forskning om naturturism. Inom ramen för satsningen kommer dĂ€rför fĂ€ltbesök och utbildningsinsatser att genomföras i flera av de medverkande lĂ€nderna och en av samlingarna kommer att ske i Östersund och i JĂ€mtlandsfjĂ€llen.

Mittuniversitetets doktorander kommer ocksÄ att samverka med Mistra Sport & Outdoors, det stora forsknings- och samverkansprogram som leds frÄn Mittuniversitetet. Programmet syftar till att skapa kunskap och lösningar för ökad hÄllbarhet inom idrott och friluftsliv och engagerar ett fyrtiotal forskare frÄn Ätta svenska universitet som samverkar med över 50 organisationer, myndigheter och företag inom idrott, friluftsliv och miljörörelse.

Kontaktperson:
Peter Fredman, professor i naturturism vid Mittuniversitetet, peter.fredman@miun.se, 070-667 08 06

Presskontakt:

Ronney Wickzell

Telefon:

+46 (0)10-142 81 72

Mobil:

+46 (0)70-389 77 72