Under covid-19-pandemins första vĂ„g fanns ett stort sug efter information, och en tydlig brist pĂ„ densamma. Facebook blev snabbt en plats dĂ€r mĂ€nniskor delade egna erfarenheter, rĂ„d och utrĂ€kningar, och uppskattade inlĂ€gg spreds snabbt till vĂ€ldigt mĂ„nga – oavsett om de som stod bakom inlĂ€ggen kunde antas ha nĂ„gra expertkunskaper i Ă€mnet eller ej.

I den nya rapporten De virala experterna. Legitimitetsbaser pĂ„ sociala medier i början av covid-19-pandemin tittar forskarna Anna Tyllström och Noomi Weinryb nĂ€rmare pĂ„ dessa personer – vilka var de vars inlĂ€gg spreds till hundratusentals mĂ€nniskor, och vad gjorde att andra mĂ€nniskor litade pĂ„ det som de delade med sig av?

VÀlkommen till ett seminarium dÀr vi lanserar rapporten!

Tid: Fredag 26 maj, kl. 12.00–13.15 med stĂ„ende lunch frĂ„n kl. 11.30
Plats: Institutet för framtidsstudier, HollÀndargatan 13, 4 trappor, i Stockholm, eller online

Registrera dig hÀr >

Medverkande:
Anna Tyllström, docent och lektor i företagsekonomi vid Institutet för framtidsstudier
Noomi Weinryb, docent och lektor i företagsekonomi vid Södertörns högskola
Rolf Almström, Myndigheten för samhÀllsskydd och beredskap
Peter Berglez, professor vid institutionen för humaniora, utbildnings. och samhĂ€llsvetenskap pĂ„ Örebro universitet
Moderator: Folke Tersman, professor i filosofi och stÀllföretrÀdande vd pÄ Institutet för framtidsstudier

Rapporten kommer att delas ut i fysisk form i samband med seminariet, men du kan hitta den digitalt redan nu pÄ vÄr webbplats >

Utdrag frÄn rapportens sammanfattning

‱ Rapporten studerar en ny typ av expert, de virala experterna, personer som Ă€r tidigare okĂ€nda för allmĂ€nhet och beslutsfattare men Ă€ndĂ„ lyckas fĂ„ stort genomslag pĂ„ sociala medier med sina inlĂ€gg under covid-19-pandemins första vĂ„g i Sverige.

‱ Dessa experter skiljer sig frĂ„n traditionella experter som normalt fĂ„r plats i redaktionell media. IstĂ€llet för att Ă„beropa formella meriter hĂ€nvisar man till egen erfarenhet eller ett överlĂ€gset omdöme.

‱ Flest inlĂ€gg delades under de perioder dĂ„ osĂ€kerheten kring hur man förvĂ€ntades agera var som störst.

‱ VĂ„rdpersonal, sĂ€rskilt sjuksköterskor och lĂ€kare, var sĂ€rskilt vĂ€l representerade bland dessa, men Ă€ven företagare/anstĂ€llda i privat sektor. Forskare var dĂ€remot inte sĂ€rskilt vanliga.

‱ De inlĂ€gg som fick absolut mest spridning handlade om sjĂ€lvupplevda erfarenheter frĂ„n vĂ„rden, varav de flesta skrevs av kvinnor. De inlĂ€gg som hĂ€nvisade till ett överlĂ€gset omdöme var nĂ€stan enbart skrivna av mĂ€n.

‱ I studien analyserades 272 vitt spridda offentliga inlĂ€gg pĂ„ Facebook, författade av 136 personer. InlĂ€ggens innehĂ„ll, nĂ€r och av vem de publicerats kartlades.

Institutet för Framtidsstudier Àr en fristÄende statlig forskningsstiftelse med rötter i 1970-talet. Vi tar med vetenskapliga metoder fram kunskapsunderlag om de stora framtidsfrÄgorna och verkar för en offentlig framtidsdebatt. VÄrt aktuella forskningsprogram omfattar fem teman som handlar om framtida generationer, demokrati för det tjugoförsta Ärhundradet, nya teknologier och mÀnsklighetens framtid, diskriminering, sexism och rasism, samt jÀmlikhet. Hos oss ryms ocksÄ sekretariatet för det globala forskarnÀtverket World Values Survey.

Presskontakt:
Henric Karlsson
Telefon:
072 080 23 77
Epost:
henric.karlsson@iffs.se
Presskontakt:
Erika Karlsson
Telefon:
08-402 12 36
Epost:
erika.karlsson@iffs.se