En ny typ av elektronisk drum sequencer har tagits fram som examensarbete i Multimediateknik vid LTH:s ingenjörsutbildningar pÄ Campus Helsingborg. En drum sequencer bestÄr av ett grafiskt grÀnssnitt dÀr man prickar in ett rytmmönster pÄ en tidsaxel och en axel för olika slags trumljud och sedan kan lyssna pÄ resultatet. Det nya programmet gör det möjligt att sjunga in trumljuden; datorn kommer att tolka och Äterge dem med autentiska trumljud med perfekt tajming och ljudstyrka.

Examensarbetet har utförts av Staffan Lincoln och Simon Sörensson. Programmet som heter Humbeats fungerar i vanlig PC med mikrofon. Det finns utlagt pÄ Internet pÄ sajten http://www.humbeats.com

Programmets rösttolkningsalgoritmer Àr en blandning av etablerade och egenutvecklade rutiner. Humbeats har ett register av trumljud och undersöker de insjungna ljuden och klassificerar dem efter vilka trumljud de mest liknar. Humbeats registrerar Àven tajming och ljudstyrka.

I ett konventionellt program med enbart grafiskt grĂ€nssnitt kan det vara svĂ„rt att överföra till skĂ€rmen exakt den ”ljudbild” man har i huvudet. Det kan finnas mycket smĂ„ fördröjningar eller accenter i rytmen som Ă€r lĂ€ttare att överföra till datorn om man fĂ„r Ă„terge dem med muntligt. Men Humbeats innehĂ„ller Ă€ven ett grafiskt grĂ€nssnitt sĂ„ att man kan se det insjungna trumkompet i diagramform.

Mer information av Staffan Lincoln, tel 042-131095 eller 0709-422214, e-postadress slincoln@swipnet.se

Presskontakt:

Jonas Andersson

Telefon:

046-222 70 17

Mobil:

0727-385858