En ny typ av elektronisk drum sequencer har tagits fram som examensarbete i Multimediateknik vid LTH:s ingenjörsutbildningar på Campus Helsingborg. En drum sequencer består av ett grafiskt gränssnitt där man prickar in ett rytmmönster på en tidsaxel och en axel för olika slags trumljud och sedan kan lyssna på resultatet. Det nya programmet gör det möjligt att sjunga in trumljuden; datorn kommer att tolka och återge dem med autentiska trumljud med perfekt tajming och ljudstyrka.

Examensarbetet har utförts av Staffan Lincoln och Simon Sörensson. Programmet som heter Humbeats fungerar i vanlig PC med mikrofon. Det finns utlagt på Internet på sajten http://www.humbeats.com

Programmets rösttolkningsalgoritmer är en blandning av etablerade och egenutvecklade rutiner. Humbeats har ett register av trumljud och undersöker de insjungna ljuden och klassificerar dem efter vilka trumljud de mest liknar. Humbeats registrerar även tajming och ljudstyrka.

I ett konventionellt program med enbart grafiskt gr√§nssnitt kan det vara sv√•rt att √∂verf√∂ra till sk√§rmen exakt den ‚ÄĚljudbild‚ÄĚ man har i huvudet. Det kan finnas mycket sm√• f√∂rdr√∂jningar eller accenter i rytmen som √§r l√§ttare att √∂verf√∂ra till datorn om man f√•r √•terge dem med muntligt. Men Humbeats inneh√•ller √§ven ett grafiskt gr√§nssnitt s√• att man kan se det insjungna trumkompet i diagramform.

Mer information av Staffan Lincoln, tel 042-131095 eller 0709-422214, e-postadress slincoln@swipnet.se

Presskontakt:

Jonas Andersson

Telefon:

Telefon: 046-222 70 17

Mobil:

0727-385858