HPC2N har byggt Sveriges första PC-kluster i superdatorklass. Det nya datorsystemet, för nÀrvarande Sveriges snabbaste och kraftfullaste, Àr placerat vid UmeÄ universitet och Àr tillgÀngligt för forskare frÄn hela landet. Den nya resursen medför en dramatisk förbÀttring för landets berÀknings-inriktade forskare inom till exempel medicin, naturvetenskap och teknik.

Införskaffandet av det nya datorsystemet har möjliggjorts genom en donation frÄn Kempestiftelserna.

PC-klustret bestÄr av 240 processorer och över 120 Gbyte primÀrminne. Systemet har en teoretisk maximal prestanda pÄ 800 Gflops/s (800 miljarder flyttalsoperationer per sekund) och Àr möjligt att bygga ut ytterligare. Linux-baserade PC-kluster Àr kostnadseffektiva alternativ till traditionella superdatorer, eftersom de till stora delar byggs med prisvÀrda komponenter frÄn persondatorer.

HPC2N Àr sedan lÀnge drivande i utvecklingen av högpresterande berÀkningar i Sverige. Det nya PC-klustret ersÀtter den superdator, som nÀr den installerades 1997, var Sveriges snabbaste dator. HPC2N har Àven tidigare byggt PC-kluster, men dÄ av mindre storlek. Till exempel byggde man det första svenska PC-klustret med högpresterande nÀtverk i ett lyckosamt projekt som fÄtt flera efterföljare i landet. Det systemet har Àven fungerat som en testanlÀggning för det nya första svenska superklustret, som Àven det förvÀntas fÄ efterföljare vid andra universitet och superdatorcentra.

HPC2N Àr ett nationellt centrum för parallella och vetenskapliga berÀkningar, organiserat som ett kompetensnÀtverk mellan LuleÄ tekniska universitet, Mitthögskolan, Institutet för rymdfysik i Kiruna, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU och UmeÄ universitet. HPC2N ingÄr i Vetenskaps-rÄdets nyligen etablerade metacenter SNIC. VetenskapsrÄdet Àr huvudfinansiÀr för verksamheten vid HPC2N.

Programmet för invigningen finns pÄ:
http://www.hpc2n.umu.se/events/workshops/02/invigning/

Ytterligare information ges av:
Dr Erik Elmroth, tel: 090-786 6986, elmroth@cs.umu.se
Dr Mats Nylén, tel:090-786 6956, nylen@tp.umu.se
Professor Bo KÄgström
FörestÄndare vid HPC2N
Tel: 090-786 54 19, 073-620 54 19
E-post:bo.kagstrom@cs.umu.se

Presskontakt:

PresstjÀnsten

Telefon:

090-786 50 89

Mobil:

072-206 89 23