Coronapandemin Àr den största krisen i vÄr generation. Beslutsfattare har kÀmpat med att balansera hÀlsolÀget med samhÀllets och ekonomins behov i och med spridningen av viruset. Att anvÀnda AI inom simuleringsmetoder har gett ett bÀttre och mer korrekt resultat Àn konventionella metoder. Nu slÀpps en bok frÄn UmeÄ universitet om forskningen bakom den framgÄngsrika metoden.

Professor Frank Dignums forskning om simulering av covid-19-pandemin har rönt stor uppmĂ€rksamhet. Nu slĂ€pper han en bok: ”Social Simulation in a Crisis”. Den visar hur den AI-baserade modellen simulerar virusets spridning utifrĂ„n olika scenarion. Modellen har visat sig vara oerhört effektiv och resultatet har slagit konventionella metoder, pĂ„ alla sĂ€tt.

– Det Ă€r fantastiskt roligt att vĂ„r forskning gett sĂ„ goda resultat, syftet har hela tiden varit att hitta ett sĂ€tt för allmĂ€nheten och företag att pĂ„ ett effektivt sĂ€tt fatta korrekta beslut, sĂ€ger Frank Dignum, professor i socialt medveten AI pĂ„ Institutionen för datavetenskap vid UmeĂ„ universitet och författare till boken.

Simulering av en kris, eller i det hÀr fallet en pandemi, krÀver mer Àn att bara skapa en simulering av situationen. För att en simulering ska vara anvÀndbar behöver beslutsfattare ett resultat inom nÄgra dagar för att kunna vidta korrekta ÄtgÀrder sÄ snabbt som möjligt. Syftet med den nya simuleringsmodellen Àr inte att ta fram fler prognoser och siffror, utan snarare att visa olika tÀnkbara scenarier som sedan kan ligga till grund för myndigheters beslut.

– Det Ă€r Ă€ven av stor vikt att balansera olika faktorer ömsesidigt, beroende aspekter av situationen, sĂ€ger Frank Dignum.

Boken ”Social Simulation in a Crisis” beskriver skapandet av den simuleringsram anpassad för covid-19 som kallas ASSOCC. Boken belyser Ă€ven anvĂ€ndbarheten av modellen samt förklarar de beslut som mĂ„ste fattas pĂ„ vĂ€gen, sĂ„vĂ€l som avvĂ€gningarna.

– Det finns ingen universell lösning för hur vi ska hantera exempelvis en pandemi. Varje Ă„tgĂ€rd mĂ„ste analyseras och kontrolleras mot hur pandemin utvecklar sig i ett land, dess infrastruktur och dess kultur. Med denna modell underlĂ€ttar det processen betydligt, sĂ€ger Frank Dignum.

NÀsta steg Àr att utveckla storskaliga simuleringsmodeller. Detta krÀver att forskarna implementerar modellerna pÄ nytt, vilket gör dem Ànnu mer effektiva. Frank Dignum pÄpekar att det Àven Àr viktigt att utveckla system och teknik som skyddar mÀnniskors integritet.

– Epidemiologiska modeller kan inte integrera mĂ€nskligt beteende, den inverkan vi har pĂ„ varandra och hur det förĂ€ndrar beteendet över tid. Detta kan bara studeras framgĂ„ngsrikt i en social simuleringsmiljö.

LĂ€s mer om boken

Pressfoto. Fotocollage: Petra Wester

LĂ€s mer om det europeiska forskningsprojektet ASSOCC


Tidigare pressmeddelande om simuleringsverktyget

För mer information. Kontakta gÀrna:

Personlig sida

Frank Dignum, Institutionen för datavetenskap vid UmeÄ universitet
Telefon: 090-786 91 01
E-post: frank.dignum@umu.se

UmeÄ universitet
UmeÄ universitet
Ă€r ett av Sveriges största lĂ€rosĂ€ten med drygt 36 000 studenter och 4 000 anstĂ€llda. HĂ€r finns en mĂ„ngfald av utbildningar av hög kvalitet och vĂ€rldsledande forskning inom flera vetenskapsomrĂ„den. UmeĂ„ universitet Ă€r ocksĂ„ platsen för den banbrytande upptĂ€ckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid UmeÄ universitet Àr allt nÀra. VÄra sammanhÄllna campus gör det lÀtt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, nÄgot som gynnar en dynamisk och öppen kultur dÀr vi glÀds Ät varandras framgÄngar.

Presskontakt:

PresstjÀnsten

Telefon:

090-786 50 89

Mobil:

0706-100 805