Ett helt nytt anvÀndningsomrÄde för termisk sprutning ska nu testas. Professor Nicolaie Markocsan vid Högskolan VÀst undersöker om det gÄr att skapa fotokatalytiska ytor som dödar virus och bakterier genom att spruta pÄ skikt av titanoxid. Det kan i sÄ fall göra stor nytta pÄ ytor som förorenas i offentliga miljöer.

– Vi har tidigare forskat om lösningar för att rena vatten i vattentankar med fotokatalytiska ytbelĂ€ggningar. Den typen av ”renande ytskikt” anvĂ€nds idag Ă€ven för att rena luft i hus med mera, sĂ€ger Nicolaie.

NÀr coronaviruset SARS upptÀcktes i Kina i början av 2000-talet gjorde kinesiska forskare försök att skapa fotokatalytiska ytor som dödar virus. Nicolaie har studerat forskningsresultaten och mycket tyder pÄ att det fungerade.

– Det Ă€r oklart vilken teknik de anvĂ€nde för att belĂ€gga ytorna. Min idĂ© Ă€r att anvĂ€nda termisk sprutning för att belĂ€gga ytor med en blandning av titanoxiderna anatas och rutil. BĂ„da har bakterie- och virusdödande egenskaper. Vi söker nu efter partner i Sverige som kan bidra med bioteknisk kompetens, förklarar Nicolaie.

Tester startar i augusti
Projektet startar i augusti och gÄr ut pÄ att testa om termisk sprutning med pulver och/eller suspension fungerar tekniskt för att belÀgga de fotokatalytiska ytorna och hur vÀl det skyddar mot bakterier och virus.

– Fördelen med termisk sprutning Ă€r att man enkelt kan skala upp till ytbelĂ€ggning av stora ytor. Det skulle vara fullt möjligt att ytbelĂ€gga en hel vĂ€gg i till exempel en operationssal.

Det rÄder ingen tvekan om att den hÀr typen av bakterie- och virusdödande belÀggningar kan vara intressant för mÄnga anvÀndningsomrÄden. Nicolaie nÀmner framförallt luftrenande filter i olika miljöer.

– Om tekniken fungerar vĂ€l kommer vi att ansöka om forskningsanslag för att gĂ„ vidare med arbetet. Det hĂ€r Ă€r ett mycket spĂ€nnande anvĂ€ndningsomrĂ„de för termisk sprutning.

SÅ FUNGERAR EN FOTOKATALYTISK YTA

NÀr ett fotokatalytiskt material som titanoxid exponeras för ultraviolett ljus skapas en elektrisk spÀnning i materialet. Detta startar i sin tur en oxidationsprocess som dödar organiska partiklar som exempelvis virus och bakterier.

Flera Coronarelaterade projekt
Detta projekt Àr ett av fem Coronarelaterade forskningsprojekt pÄ Högskolan VÀst som tilldelats sÀrskilda medel för att snabbt kunna komma igÄng med sin forskning. HÀr hittar du information om de övriga fyra projekten.

Kontakt: 
Nicolaie Markocsan, professor i produktionsteknik, nicolaie.markocsan@hv.se, 0721-60 01 01

Högskolan VÀst i TrollhÀttan Àr ledande i landet inom arbetsintegrerat lÀrande, AIL, och vi har regeringens uppdrag att utveckla AIL. Med arbetsintegrerat lÀrande i utbildning och forskning utvecklas ny, relevant och samhÀllsnyttig avancerad kunskap i samspel mellan akademi och omvÀrld.

Presskontakt:
Anna Hallberg
Telefon:
0733-97 50 92
Epost:
anna.hallberg@hv.se
Presskontakt:
Maria Derner
Telefon:
0739-01 33 06
Epost:
maria.derner@hv.se
Presskontakt:
Anna Tanderud
Telefon:
0733-97 50 23
Epost:
anna.tanderud@hv.se
Presskontakt:
Stefan Kudryk
Telefon:
0739-01 34 55
Epost:
stefan.kudryk@hv.se