Klass 8B Nipanskolan i Sollefteå tog hem regionfinalen i tävlingen Teknikåttan som i dag hölls vid Umeå universitet. På andra plats kom 8E Björkskateskolan i Luleå och trea blev 8A Svenstavikskolan i Berg.

I regionfinalen fick de tre lagen, som tidigare under torsdagen vunnit sina semifinaler, svara på frågor om allt från olika motorer och deras principer och sjukdomsförlopp till upptäckter som gett Nobelpris och fotosyntesen. Sista frågan handlade om våra planeter.

En rolig praktisk uppgift var på temat distansarbete – där en elev i laget fick beskriva en geometrisk figur via mobiltelefon utanför salen för sitt lag som ritade det de uppfattade på ett papper.

Det blev en spännande final och det var poängmässigt mycket tajt mellan lagen efter halva tävlingen. Till slut stod 8B Nipanskolan som vinnare med 35 poäng. 8E Björkskataskolan fick 32 poäng och 8A Svenstavik skola 26 poäng.

I regionfinalen deltog dessa nio åttondeklasser:

8A Svenstavik skola, Berg
8E Björkskateskolan, Luleå
8B Nya Läroverket, Luleå
8B Residensskolan, Luleå
8B Nipanskolan, Sollefteå
8D Internationella Engelska skolan, Sundsvall
8D Minervaskolan, Umeå
8 Obbola skola, Umeå
8 Hallens Kyrkskola, Åre

  Förstapriset är 10 000 kronor. Dessutom bjuds hela klassen på en resa till rikstävlingen vid Linnéuniversitet i Växjö den 19 maj. Andrapristagarna får 7 500 kronor till klasskassan och tredjepristagarna 5 000 kronor.

  Pressbild. Foto: Ingrid Söderbergh

  Om Teknikåttan

  Teknikåttan är en rikstäckande tävling med syfte att väcka intresset för naturvetenskap, teknik och matematik bland ungdomar, att stimulera deras fantasi, kreativitet och uppfinningsförmåga, samt stärka deras självförtroende. Tävlingen arrangeras gemensamt av universitet och högskolor i Sverige, däribland Umeå universitet.

  Läs mer om Teknikåttan

  För mer information, kontakta gärna:

  Anna-Lena Lindskog, projektledare, Kansliet för teknik och naturvetenskap, Umeå universitet
  Telefon: 090-786 58 78
  E-post: anna-lena.lindskog@umu.se

  Tommy Ledin, klasslärare Nipanskolan i Sollefteå
  Telefon: 070-666 11 45
  E-post: tommy.ledin@utb.solleftea.se

  Umeå universitet
  Umeå universitet
  är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 36 000 studenter och 4 000 anställda. Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

  Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.

  Presskontakt:

  Presstjänsten

  Telefon:

  090-786 50 89

  Mobil:

  072-206 89 23