Uppföljningen omfattar Àven en kontrollgrupp vald bland övriga skolbarn i samma Ärskull. Detta redovisas nu i en doktorsavhandling vid Stockholms universitet av Ruth Mannerfeldt.

NÄgra avgörande skillnader mellan de bÄda grupperna vid 64 Ärs Älder har inte kunnat pÄvisas. Det Àr tÀnkbart att eventuella skillnader under skoltiden kan ha utjÀmnats under vÀlfÀrdsstatens framvÀxt.

En del av studien rör personernas minnen frÄn skoltiden. Det finns berÀttelser dÀr det framgÄr att upplevelser av vuxnas krÀnkande behandling har lÀmnat bestÄende spÄr. Avhandlingen vÀnder sig till personer som Àr intresserade av hÀlsovÄrd för skolbarn i ett historiskt perspektiv men ocksÄ till dem som i olika sammanhang arbetar med barn i dag.

Ruth Mannerfeldt Àr verksam som projektassistent i PRIM-gruppen vid LÀrarhögskolan i Stockholm. Hon Àr sjuksköterska och har tidigare under mÄnga Är arbetat inom skolhÀlsovÄrden.

Doktorsavhandlingens titel: Skolbarn, kristid och hÀlsa. En uppföljningsstudie av stockholmsbarn födda 1933

Disputationen Àger rum fredag 4 oktober kl. 10.00 i H-aulan, LÀrarhögskolan i Stockholm, RÄlambsvÀgen 30, Opponent Àr professor Per-Anders Rydelius, Karolinska Institutet.

Ruth Mannerfeldt kan nÄs pÄ tfn 08-737 55 91, e-post ruth.mannerfeldt@lhs.se

Presskontakt:

PresstjÀnsten

Telefon:

08-16 4090

Mobil: