Olof Wretling och Nigel Mongan blir 2023 Ärs hedersdoktorer vid Medicinska fakulteten vid UmeÄ universitet.

– Olof Wretling visar att humorn ocksĂ„ har en plats i den medicinska vĂ€rlden. Hans berĂ€ttelse om svĂ„righeterna att fĂ„ och begripa en diagnos kan mĂ„nga kĂ€nna igen sig i. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kan humorn bidra till att minska tröskeln för mĂ€nniskor att vĂ„ga frĂ„ga om sin diagnos, vilket i förlĂ€ngningen faktiskt kan ha betydelse för hĂ€lsan, sĂ€ger Patrik Danielson, dekan vid Medicinska fakulteten, UmeĂ„ universitet.

Bland annat med förestĂ€llningen ”Diagnoserna i mitt liv” visar Olof Wretling, pĂ„ ett humoristiskt sĂ€tt men kryddat med allvar, pĂ„ vikten av att fĂ„ information om en diagnos. Han beskriver sjĂ€lvupplevd problematik av flerĂ„rigt diagnosticerande med svĂ„rförstĂ„eliga etiketter och hur det har pĂ„verkat hans liv och arbete samt hur det har medfört oro och lett till fortsatt vĂ„rdsökande.

– Jag minns fortfarande kallduschen dĂ„ jag öppnade det perforerade brevet med resultatet pĂ„ högskoleprovet, 0.2! Det fĂ„r inte vara sant, jag hade till och med stavat fel pĂ„ mitt eget namn; det stod Olf. Drömmen om att lĂ€sa till lĂ€kare, sjukgymnast eller logoped gick i kras. Jag blev komiker istĂ€llet. Men nyfikenheten pĂ„ mĂ€nniskokroppen och dess mysterium blev istĂ€llet en del av mitt berĂ€ttande och komik. SĂ„ det var vĂ€l mening dĂ„, att det stod 0,2 och inte 2.0 i det perforerade brevet, sĂ€ger Olof Wretling.

Inom hÀlso- och sjukvÄrden Àr det av betydelse att patienten Àr vÀlinformerad och medverkar i sin egen rehabilitering för att uppnÄ bÀsta möjliga resultat. Dilemmat inom vÄrden med att sÀtta en diagnos och att förklara diagnosen pÄ ett begripligt sÀtt, Àr dÀrför ett angelÀget omrÄde som har konsekvenser bÄde för individen och för samhÀllet.

Nigel Mongan Àr professor i onkologi vid universitetet i Nottingham, Storbritannien, samt adjungerad professor i farmakologi vid Weill Cornell Medical Center, USA. Han har varit drivande i att utveckla ett omfattande forskningssamarbete mellan Nottingham och UmeÄ.

– Med tanke pĂ„ UmeĂ„ universitets ambition att utveckla rollen som sĂ€te för internationellt framgĂ„ngsrik forskning kĂ€nns det mycket bra att vi kan stĂ€rka banden med Nigel Mongan som hedersdoktor, sĂ€ger Patrik Danielson, dekan vid Medicinska fakulteten vid UmeĂ„ universitet.

Samarbetet mellan UmeÄ universitet och universitetet i Nottingham har tack vare Nigel Mongan utvecklats till ett strategiskt partnerskap med sÄvÀl gemensam forskningsteknologiplattform som program för utbyte av utbildningar, doktorander och postdoktorala forskare.

Inom sin omfattande cancerforskning har Nigel Mongans laboratorium utvecklat unika teknologier, inklusive en bĂ€ttre förstĂ„else för genuttryck och RNA-skarvningsmekanismer och hur dessa störs i cancer. Nya behandlingar Ă€r under utveckling som Ă€r inriktade pĂ„ dessa mekanismer, vilket bör gynna patienter med prostatacancer och andra cancertyper. Nigel Mongan har generöst delat sig av denna teknologi till en forskargrupp i UmeĂ„ under ledning av professor Jenny Persson, som tack vare detta har gjort nya upptĂ€ckter. Åt andra hĂ„llet har forskargrupper vid UmeĂ„ universitet delat unika stamcellsbaserade teknologier med forskargrupper i Nottingham, vilket har möjliggjort upptĂ€ckter av nya mĂ„l för lĂ€kemedelsutveckling.

De samarbeten som Nigel Mongan har initierat med UmeÄ universitet har lett till ett 30-tal vetenskapliga artiklar i internationella tidskrifter.

Hedersdoktorerna installeras vid UmeÄ universitets Ärshögtid i oktober.

För mer information, kontakta gÀrna
Patrik Danielson
Dekan, Medicinska fakulteten
Telefon: 090-786 58 93
Mobil: 070-336 80 30
E-post: patrik.danielson@umu.se

UmeÄ universitet
UmeÄ universitet
Ă€r ett av Sveriges största lĂ€rosĂ€ten med omkring 37 000 studenter och drygt 4 300 medarbetare. HĂ€r finns en mĂ„ngfald av utbildningar av hög kvalitet och vĂ€rldsledande forskning inom flera vetenskapsomrĂ„den. UmeĂ„ universitet Ă€r ocksĂ„ platsen för den banbrytande upptĂ€ckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid UmeÄ universitet Àr allt nÀra. VÄra sammanhÄllna campus gör det lÀtt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, nÄgot som gynnar en dynamisk och öppen kultur dÀr vi glÀds Ät varandras framgÄngar.

Presskontakt:

PresstjÀnsten

Telefon:

090-786 50 89

Mobil:

072-206 89 23