Undersökningen visar att kvinnliga politiker endast utgör 39 procent av alla medverkande politiker och att de bara upptar 35 procent av den talade tiden. Kvinnliga politiker upplevs som yngre, de ler oftare och fÄr mindre utrymme. Det visar sig ocksÄ att de kvinnliga politikerna oftare framstÄr som maktlösa, misslyckade eller bortgjorda. De manliga politikerna Àr i majoritet, de Àr ofta medelÄlders och bereds större utrymme. Manliga politiker framstÄr ocksÄ i mycket högre utstrÀckning som viktiga och handlingskraftiga.

– De manliga politikerna tillĂ„ts ta mĂ„nga olika roller och samtidigt bevara status och handlingskraft, medan de kvinnliga politikernas makt Ă€r begrĂ€nsad till fĂ€rre roller och Ă€mnesomrĂ„den, sĂ€ger Jenny NorĂ©n.

Jenny Norén menar att den ojÀmstÀllda framstÀllningen framförallt beror pÄ genuskonstruktion, det vill sÀga vilka beteenden vi förvÀntar oss av mÀn och kvinnor. Det har Àven att göra med den specifika situationen och hur journalisten och politikerna interagerar. I förlÀngningen menar hon att den ojÀmlika bilden av kvinnliga och manliga politiker kan innebÀra en fara för demokratin:

– I mĂ„nga fall Ă€r medias bild av politiker den enda vi har tillgĂ„ng till, det betyder att Rapports nyhetssĂ€ndningar pĂ„verkar hur vi röstar. Vem röstar pĂ„ maktlösa, bortgjorda kvinnor? En negativ framtoning i medier kan innebĂ€ra ett minskat politiskt stöd och en brist pĂ„ positiva kvinnliga politiska förebilder.

Jenny NorĂ©n kritiserar nyhetsprogrammens ”neutrala” framtoning och menar att det krĂ€vs ett medvetet arbete för att förĂ€ndra de stora skillnaderna i framstĂ€llningen av kvinnliga och manliga politiker

– Först nĂ€r journalister och politiker blir medvetna om de ojĂ€mlika representationerna och anstrĂ€nger sig för att förĂ€ndra dem, blir det möjligt för oss tittare att ta del av en mer jĂ€mstĂ€lld bild av framtidens politiker.

Magisteruppsatsens titel: Bilder av politiker – en studie av hur kvinnliga och manliga politiker representeras, och genus och makt konstrueras, i Rapports nyhetssĂ€ndningar under Ă„r 2001.

Jenny Norén kan nÄs pÄ jeynon97@hotmail.com eller tfn 0709-901129

Presskontakt:

PresstjÀnsten

Telefon:

08-16 4090

Mobil: