Lena Miranda, vd för Linköping Science Park, blir hedersdoktor vid Linköpings universitet. Hon hedras tillsammans med möbelformgivaren Åke Axelsson och de internationella forskarna Lucy Henry, Barbara Riegel och Arnold Tukker vid den akademiska högtiden i november.

Lena Miranda utses till teknologie hedersdoktor för sitt starka engagemang i samverkan mellan universitetet och nÀringslivet och sitt brinnande intresse för innovation och entreprenörskap kopplat till samhÀllsutveckling. Efter studier inom kultur- och medievetenskap vid LiU har hon varit verksam i olika branscher och 2014 blev hon vd för Linköping Science Park. Lena Miranda har Àven varit styrelseordförande för Swedish Incubators and Science Parks (SISP) och ledamot i regeringens innovationsrÄd.

Teknologie hedersdoktor blir ocksĂ„ Åke Axelsson, inredningsarkitekt och möbelformgivare. Under sin yrkesverksamma livsgĂ€rning har han skapat möbler för sĂ„vĂ€l kungliga rum som kyrkor och nationella kulturinstitutioner. Han hedras med anledning av sina insatser för möbelfĂ€ltet som forsknings- och utbildningsĂ€mne och för design som drivkraft i en hĂ„llbar samhĂ€llsutveckling. Åke Axelsson har haft stor betydelse för utvecklingen vid Malmstens Linköpings universitet pĂ„ Campus Lidingö och de utbildningar som erbjuds dĂ€r inom möbeldesign, möbelsnickeri och möbeltapetsering.

Arnold Tukker, professor vid Leidens universitet i NederlÀnderna, blir Àven han teknologie hedersdoktor. Han Àr styrelseordförande för Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability, dÀr mer Àn 300 forskare fokuserar pÄ systemanalys, teknik och design, affÀrsmodeller och beteenden samt styrning för en cirkulÀr ekonomi. Arnold Tukker har koordinerat stora europeiska forskningsprogram inom omrÄdet resurseffektivitet och uppmÀrksammas för att i snart 20 Ärs tid ha haft fruktbara samarbeten med LiU-forskare som lett fram till vÀrdefull kunskap och nya forskningsprojekt.

Till filosofie hedersdoktor utses Lucy Henry, professor i tal och sprÄk vid City, University of London i Storbritannien. Hon hedras som en föregÄngare inom forskning om lÀrande och tÀnkande hos barn med kognitiva funktionsnedsÀttningar, framför allt inom hur arbetsminne pÄverkar utvecklingen av olika förmÄgor. Lucy Henrys samarbete med LiU startade 2009 och har sedan dess fördjupats genom flera gemensamma forskningsprojekt om kognition och intellektuell funktionsnedsÀttning.

Barbara Riegel, professor vid University of Pennsylvania i USA, blir medicine hedersdoktor. Hon har under flera decennier bedrivit internationellt ledande forskning inom omvĂ„rdnad med fokus pĂ„ egenvĂ„rd vid kroniska sjukdomar. Hon var gĂ€stprofessor vid Linköpings universitet 2010–2012 och utvecklade under denna tid flera nĂ€ra forskningssamarbeten vid LiU som har fortsatt och intensifierats. Barbara Riegel var ocksĂ„ drivande i det samarbete som LiU hade med University of Pennsylvania i starten av utbildningen till avancerad specialistsjuksköterska i kirurgi.

Samtliga hedersdoktorer kommer att promoveras vid höstens akademiska högtid, som Àger rum den 12 november i De Geer-hallen i Norrköping. Den 10 och 11 november kommer de att hÄlla förelÀsningar som alla Àr vÀlkomna till.

Mer information

Lena Miranda, vd Linköping Science Park, 0705–295645, lena.miranda@linkopingsciencepark.se

Om Åke Axelsson: Johan Knutsson, professor, 013-28 23 66, johan.knutsson@liu.se

Om Arnold Tukker: Mattias Lindahl, professor, 013–28 11 08, mattias.lindahl@liu.se

Om Lucy Henry: Henrik Danielsson, professor, 013–28 21 99, henrik.danielsson@liu.se

Om Barbara Riegel: Anna Strömberg, professor och prodekan, 013–28 28 59, anna.stromberg@liu.se

Om den akademiska högtiden: Camilla Smedberg, ceremonimĂ€stare, 013–282420, camilla.smedberg@liu.se

I nyhetsbrevet ”Forskning och samhĂ€lle – nyheter frĂ„n Linköpings universitet” fĂ„r du ta del av det senaste inom forskning och samverkan vid Linköpings universitet. Vi berĂ€ttar om nya upptĂ€ckter, hur forskning kommer till nytta och hur samverkan bidrar till att kunskap sprids. Prenumerera hĂ€r!

Presskontakt:
Anders Törneholm
Telefon:
013-28 68 39
Epost:
anders.torneholm@liu.se
Presskontakt:
Karin Söderlund Leifler
Telefon:
013-28 13 95
Epost:
karin.soderlund.leifler@liu.se
Presskontakt:
Anna-Karin Thorstensson
Telefon:
013-281302
Epost:
anna-karin.thorstensson@liu.se