Kemiska föreningar som aktiveras genom belysning (fotosensibilisatorer) kan medföra förĂ€ndringar hos nukleinsyror. Även om skador pĂ„ DNA vanligtvis inte Ă€r önskvĂ€rt i levande livet sĂ„ kan ljusbehanding av DNA ha mycket gynnsamma anvĂ€ndningsomrĂ„den i andra terapeutiska sammanhang, till exempel för sterilisering av blod till transfusioner och för fototerapi av cancertumörer. De Ă€mnen som idag anvĂ€nds har emellertid oönskade biverkningar, och man söker dĂ€rför efter nya Ă€mnen med fĂ€rre nackdelar och bĂ€ttre verkan.

DNA har mÄnga punkter som kan skadas, framförallt baserna (G, C, A eller T) och ribos. De flesta lÀkemedel riktar dock in sig pÄ guanin (G), som Àr den bas som oxideras enklast. Det finns flera typer av reaktionsmekanismer som skadar just guanin, och somliga Àr mer effektiva Àn andra. Genom att förÀndra lÀkemedlets kemiska struktur eller sÀttet det binder till DNA, kan man alltsÄ drastiskt förÀndra reaktiviteten med DNA.

I avhandlingen studerar Claire Kanony tvĂ„ grupper av Ă€mnen med lovande egenskaper för fototerapeutiska anvĂ€ndingar – cyaninfĂ€rgĂ€mnen och pyrofeoforbider. Deras förmĂ„ga att klyva DNA har inte undersökts grundligt tidigare. MĂ„let med studierna blev dĂ€rför att undersöka vilka punkter pĂ„ DNA som skadades av dessa Ă€mnen (regiospecificitet) och vilka reaktionsmekanismer som var aktiva. Det visade sig att det sĂ€tt pĂ„ vilket Ă€mnena band till DNA inverkade pĂ„ reaktionsmekanismen i bĂ„da fallen, och att vissa av guaninerna reagerade mer effektivt (regioselektivitet).
DÀrefter kunde man undersöka vilka parametrar som skulle varieras för att Ästadkomma en mer effektiv DNA-fotosensibilisering med hjÀlp av dessa Àmnen, för att finna de bÀsta förutsÀttningarna för fotosterilisering av blod och fototerapi av tumörer.

Claire Kanony kommer frĂ„n Frankrike och forskningsprojektet har varit ett svenskt-franskt samarbete mellan Chalmers tekniska högskola och UniversitĂ© Paul Sabatier i Toulouse. Avhandlingen ”DNA-Photosensitization by New Drugs for Photoinactivation of Viruses and Phototherapy of Tumours” försvarades vid en disputation den 9 februari 2001 pĂ„ UniversitĂ© Paul Sabatier.

För mer information kontakta:
Malin Ardhammar, Institutionen för fysikalisk kemi, Chalmers tekniska högskola tel: 031-772 38 57, e-post: maar@phc.chalmers.se.

Presskontakt:

Mia Halleröd Palmgren

Telefon:

031-7723252

Mobil:

0721-513512