Luleå tekniska universitet har utsett tre hedersdoktorer för 2021: artisten Sofia Jannok, före detta näringsminister Anders Sundström och skådespelerskan Sara Arnia.

Sofia Jannok:”Jag tar emot det här priset för tidigare generationer av mitt folk”
–Det är osannolikt, roligt, en stor ära verkligen. Min morfar skulle ha varit väldigt glad över att jag blev hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Han var väldigt intresserad av studier, i synnerhet juridik och samers rättigheter. Men min morfar växte upp under en tid när samer inte var berättigade utbildning i samma grad som övriga, så han fick endast tre års sommarskola i kåta, då samer på den tiden inte fick lov att vistas i hus. Jag skulle även vilja slå ett slag för att Luleå tekniska universitet faktiskt ligger i Sápmi. Det är vårt universitet också, det är en plattform för att utveckla det samiska samhället, säger Sofia Jannok. 

Sofia Jannok tycker att det är fantastiskt att det finns ett universitet som Luleå tekniska universitet med konstnärlig inriktning i Sápmi. Hennes egen musik har sitt ursprung i jojken, som är den äldsta musikformen i Europa.
– Som hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet vill jag sätta ljus på det faktum att universitetet ligger på samisk mark där jojken ekat i dalgången sedan urminnes tider. Jag hoppas få tillfälle att inspirera främst musikutbildningen att ta detta i beaktning. Det känns som om jag tar emot det här priset för tidigare generationer av mitt folk som inte hade tillgång till universitetet, säger Sofia Jannok.
Läs mer om hedersdoktor Sofia Jannok på LTU.se


Anders Sundström:”Ett fint erkännande för mitt arbete att utveckla norra Sverige”
–Stort, stort tack. Jag är väldigt stolt och glad över att bli hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Det är ett fint erkännande för att jag faktiskt lagt en stor del av mitt liv på att utveckla norra Sverige. Det är ingen tvekan om att det är här jag lagt min energi när det gäller utveckling av bland annat näringslivet. Vad som hänt sedan 1970-talet är att näringsgeografin i Sverige har förändrats, idag utbildar Norrbotten sin egen högkvalitativa kompetens inom den tekniska sektorn, istället för att köpa in den, mycket tack vare Luleå tekniska universitet, säger Anders Sundström, som var kommunalråd i Piteå 1980-1994 och bland annat arbetsmarknadsminister, näringsminister och socialminister under 90-talet.

Han menar att ny-industrialiseringen i vårt land tar avstamp i norra Sverige och att de industrisatsningar som görs just nu i Norrbotten och Västerbotten, sker tack vare Luleå tekniska universitet. Att Anders Sundström har utsetts till hedersdoktor, gör att han kommer att fortsätta att verka för universitetets utveckling, så att Luleå tekniska universitet blir än mer en spjutspets inom forskning, något som genererar ökade resurser till forskning och de bästa medarbetarna.

– Jag vill medverka till att göra världen uppmärksam på hur viktigt Luleå tekniska universitet är. Det skapas stora värden inom industrin i Norrbotten och allt har sin grund i Luleå tekniska universitetet. Utan universitetet hade de stora satsningar som sker i norra Sverige nu aldrig hänt, säger Anders Sundström.
Läs mer om hedersdoktor Anders Sundström på LTU.se

Sara Arnia:”Ett mycket fint tack för det jag gett min publik under alla år i Norrbotten”
– Jag tackar, jag tackar. Det här hade jag aldrig trott, att jag skulle bli hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Jag blev så himla glad när jag blev Årets Norrbottning 2017, det var som en guldlänk runt halsen, det var så fint. Jag är ju som en blandning av publiken i Norrbotten. Att bli hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet, det är lite eljest för mig, en annan skala. Jag har ingen akademisk bakgrund, jag kommer från andra kretsar, men inget är sämre än det andra. Att bli utsedd till hedersdoktor ser jag som ett mycket fint tack för det jag gett min publik under alla år i Norrbotten. Det blir som en fin slutgåva för mig, när jag nu slutat vid teatern, säger Sara Arnia.

1970 kom Sara Arnia från teatern i Vasa i Finland, till Norrbottensteatern i Luleå, som hon lockades till för teaterns konstnärliga rykte och demokratiska arbetssätt. Där har hon varit verksam i 45 år. Hon har bland annat samarbetat med Staffan Göthe, där hon gjorde stor succé i rollen som Linnéa Cervieng i en uppstoppad hund. Den blev ett betydelsefullt genombrott för Norrbottensteatern och svensk teater. Han dedikerade pjäsen Arma Irma till Sara Arnia, som hon gjorde tillsammans med Rolf Hedberg.

Hon har även arbetat med Staffan Westerberg och då är man som i en annan värld, Staffans Westerbergs teatervärld, en underbar och speciell värld, säger hon. Lika mycket har hon tyckt om att vara på turné med någon av sina enmansföreställningar, på små scener runt om i länet, som i Korpilombolo och Arjeplog, eller att få se hur eleverna på Teaterhögskolan vid Luleå tekniska universitet, utvecklas under sina 3 år innan de flyger ut i världen.
Läs mer om hedersdoktor Sara Arnia på LTU.se

  • I samband med Akademisk högtid 12 november håller hedersdoktorer från 2020 och hedersdoktorerna 2021 en föreläsning i LKAB-salen på Luleå tekniska universitet, klockan 08:30-12:30, som även sänds digitalt. En särskild pressinbjudan för det kommer längre fram.
  • Längst ner på denna sida finns bifogade dokument med nomineringstexter och pressbilder
  • Läs mer om tidigare hedersdoktorer vid Luleå tekniska universitet
  • Kontaktuppgifter till hedersdoktorer: Sofia Jannok, me@sofiajannok.com, 070-527 53 88, Anders Sundström, anders.sundstrom@bestmail.se, +46 705 89 19 11, Sara Arnia, 070-260 50 04.

Luleå tekniska universitet är i stark tillväxt med världsledande kompetens inom flera forskningsområden. Vår forskning bedrivs i nära samarbete med industrier som LKAB, Ericsson, Boliden, ABB, Epiroc och ledande internationella universitet. Luleå tekniska universitet omsätter totalt 1,8 miljarder kronor per år. Vi är idag 1 770 anställda och 17 200 studenter. Läs mer på www.ltu.se eller följ oss på Twitter: @LTUniv och LinkedIn 

Presskontakt:
Sofia Stridsman
Telefon:
0920 49 36 29
Mobil:
070 273 84 30
Epost:
sofia.stridsman@ltu.se
Presskontakt:
Katarina Karlsson
Telefon:
0920 49 21 28
Mobil:
072 727 4560
Epost:
katarina.karlsson@ltu.se