Nytt för i Är Àr att 14 arkitektstudenter frÄn KTH i Stockholm deltar i resan och projektet. De fÄr sÀllskap av 13 kamrater frÄn LTH, varav fem Àr studenter i industridesign.
Media inbjuds hĂ€rmed att trĂ€ffa studenterna och deras lĂ€rare med professor Lars ReuterswĂ€rd och hans hustru Maria Nyström i spetsen. Torsdag den 19 september kl 12.30 arrangeras en presskonferens i samband med att studenterna visar upp sina ubĂ„tsstudier inför bl a PĂ€r Dahlander frĂ„n Kockums. Lokal Ă€r A-husets foajĂ© pĂ„ LTH – huset nĂ€rmast det nya Ingvar Kamprad Designcentrum.
Medverkar dĂ„ gör ocksĂ„ Årets kockar, Rikard och Robert Nilsson, kĂ€nda frĂ„n Aspengrens Mitt i maten-program samt prisbelönte grafikern HC Eriksson.
I Houston kommer studenterna bl a att samarbeta med Christer Fuglesang som i juni nĂ€sta Ă„r blir Sveriges förste astronaut i rymden. I samband med det planerar Tekniska museet och FĂ€rgfabriken en stor rymdutstĂ€llning dĂ€r Stars Designprojektet ska utgöra en del. Inriktningen pĂ„ Ă„rets arbete hos NASA ligger pĂ„ ”Integrity”, en fullskalemodell av en bostad för planten Mars som provkörs pĂ„ jorden. Testbostaden mĂ„ste vara helt sjĂ€lv-för-sörjande pĂ„ syre, rent vatten, livsmedel etc. Det enda man tar med sig i överskott frĂ„n jorden Ă€r energi. Givetvis handlar det ocksĂ„ om en extrem form av ”compact living” och att skapa en mĂ€nsklig miljö i en extrem ingenjörskultur.
Innan gruppen reser till Houston för fyra veckors vistelse har de tillbringat tre veckor i Lund för förberedelser. De studerar bl a livet ombord pÄ ubÄtar. Compact living har det ocksÄ blivit för de sju stockholmsstudenter som tillbringar tiden i Lund i tre husvagnar pÄ Arkitekt-skolans parkeringsplats!
Efter hemkomsten Àr studenterna erbjudna möjligheten att mer marknÀra konkretisera sina erfarenheter i form av byggplaner för Malmö kommun.
KTH har inte bara köpt utbildning i rymteknik Ät sina studenter utan ocksÄ i ulandsbyggande, vilket samma avdelning Àgnar sig Ät.
– Det Ă€r jĂ€ttekul och ett tecken i tiden. Vad som förr var fyra likadana arkitektskolor hĂ„ller nu pĂ„ att bli allt mer profilerade skolor med ett nĂ€tverkssamarbete, kommenterar Lars ReuterswĂ€rd.

Mats Nygren, 046-222 70 86
Mats.Nygren@kansli.lth.se

FrÄgor besvaras av universitetslektor Maria Nyström tel: 046-222 34 17, mobil: 070-6766849, epost: Maria.Nystrom@ark3.lth.se