Vid Örebro universitet har hon varit med och byggt upp Centrum för Utvecklingsforskning (Center for Developmental Research), en forskargrupp som forskar kring risk- och skyddsfaktorer i ungdomars utveckling, bland annat vad gĂ€ller förĂ€ldra-barn relationer, kriminalitet, depression med mera.

Innan Margaret Kerr började forska och undervisa vid Örebro universitet var hon verksam vid ett flertal universitet i USA, bland annat Cornell University dĂ€r hon 1995 disputerade med avhandlingen ”Adult outcomes of childhood shyness in a Swedish longitudinal sample”. DĂ€r undersöker Kerr hur mĂ€nniskor som Ă€r blyga och drar sig undan klarar sig i livet, och hur deras livssituation ser ut utifrĂ„n bland annat aspekter som brottslighet, depressioner och mental hĂ€lsa.

Margaret Kerr Àr involverad i ett flertal projekt vid Centrum för Utvecklingsforskning. Ett handlar om att granska mÀnniskors uppfattning av förÀldraskap och sÀrskilt vad det innebÀr att vara tonÄrsförÀlder. Om ett barn tar efter en förÀlders beteende tolkar man vanligen det som att det Àr förÀldrarna som lyckats uppfostra barnet och ge det vissa karaktÀrsdrag. Margarets forskning visar att det snarare kan vara sÄ att tonÄringars beteende pÄverkar hur förÀldrar beter sig. Vad man vanligen kallar uppfostran och förÀldraskap Àr egentligen de vuxnas reaktioner pÄ sina tonÄringars beteende.

Ett annat omrÄde som Margaret för nÀrvarande forskar kring handlar om ungdomsbrottslighet och ungdomsdepressioner. Vanligen undersöker man faktorer som familjerelationer och kompisgÀng som orsaker till brottslighet eller depressioner, men man gör det skilt frÄn varandra. Kerrs forskning syftar till att förklara hur dessa faktorer hÀnger samman med varandra och hur tonÄringen sjÀlv spelar en aktiv roll i processen för att utveckla depressioner eller brottslighet.

För mer information kontakta Margaret Kerr, telefon 019-30 30 26 eller e-post margaret.kerr@sam.oru.se.

Presskontakt:

Linda Harradine

Telefon:

019-30 14 70

Mobil:

070-643 1470