Traditionellt har man anvÀnt sig av spektroskopi, det vill sÀga ljus, för att studera hur mycket restprodukter som funnits. Genom att kombinera spektroskopi med en tÀmligen ny vetenskap som kallas kemometri sÄ kan man studera inte bara hur mycket material som finns utan Àven likheter och olikheter i den kemiska strukturen hos materialet. Dessa likheter och olikheter kan sedan anvÀndas för att bestÀmma om materialet Àr producerat pÄ plats eller om det har fÀrdats en lÀngre vÀg.

Kemometri Àr en kombination av kemiska analyser med matematiska utvÀrderingsmetoder som gör det möjligt att renodla spÄr av trender, likheter och olikheter i data. Genom detta verktyg kan man se vad som sÀrskiljer tvÄ prov som kan tyckas identiska nÀr resultaten frÄn analyser betraktas med bara ögat.

Allt levande material, bÄde i havet och pÄ land, innehÄller grundÀmnet kol i varierande mÀngder. Vi har alla sett hur vÀxter förmultnar nÀr de komposteras, detta Àr ett exempel pÄ den nedbrytning som sker i naturen. Denna process Àr inte unik för landbaserade organismer utan det sker en nedbrytning av djur och vÀxter i havet ocksÄ. En del av kolet kommer dÄ att frigöras och finnas i vattnet i form av restprodukter av varierande storlek frÄn smÄ delar som svÀvar omkring upplösta i vattnet till större delar som sjunker till botten som partiklar. En del av det organiska materialet Àr mycket eftertraktat som föda eftersom det ger ett snabbt energitillskott medan annat tar lÀngre tid att konsumera och i vissa fall kommer det att sjunka till botten, ner till sedimentlagren och begravas dÀr. Allt eftersom nytt material tillkommer sÄ kommer det tidigare materialet att begravas djupare och djupare i sedimenten och till slut bilda petroleumprodukter efter tusentals Är.

Överallt i havet finns delar av dessa restprodukter och man talar om en sĂ€nka för organiskt kol. MĂ€ngden kol som finns i denna sĂ€nka Ă€r ungefĂ€r lika stor som mĂ€ngden kol som förekommer som koldioxid i atmosfĂ€ren, ganska betydande med andra ord. Det problem som funnits med denna sĂ€nka Ă€r att det kan vara svĂ„rt att veta vad som Ă€r nytt och gammalt organiskt material och om det Ă€r producerat pĂ„ plats eller om det har producerats nĂ„gon annanstans och importerats. Kombinationen av de bĂ„da metoderna kan nu rĂ„da bot pĂ„ problemet.

Tomas Persson, Institutionen för kemi, disputerar för att avlĂ€gga filosofie doktorsexamen i kemi, med inriktning mot marin kemi med avhandlingen ”Fluorescence properties of marine organic matter – A chemometric approach” fredagen den 27 september.

Pressmeddelandet kan Àven lÀsas hÀr:
http://www.science.gu.se/press/2002/tomas_persson.shtml

Tomas Persson
Institutionen för kemi
Telefon: 0520-657588 eller 0739-30 83 50
E-post: tomas@amc.chalmers.se

Tanja Thompson
Informatör
Göteborgs universtitet
Fakultetskansliet för naturvetenskap
Box 460, 405 30 Göteborg
Telefon: 031-773 4857
E-post: tanja.thompson@science.gu.se