En speciell gen har betydelse för möjligheten att överleva vid hudcancern malignt melanom. Den här upptäckten vid Umeå universitet bidrar med förklaring till hur tumören utvecklas samtidigt som den ger hopp om framtida möjligheter till behandling. Forskarna i Umeå har använt mikroskopiska maskar för att studera den aktuella genen.

‚Äď Maskarna √§r onekligen r√§tt olika oss p√• de flesta s√§tt, men vi b√§r faktiskt p√• en del gemensamma anlag som har bevarats genom evolutionen. D√§rf√∂r har det varit m√∂jligt att studera cellerna p√• maskarna och sedan kontrollera p√• m√§nskliga tum√∂rer, s√§ger Oskar Hemmingsson, forskare vid Ume√• universitet och en av studiens f√∂rfattare.

Den gen som har fångat forskarnas intresse har beteckningen LRIG1. Det är sedan tidigare känt att den genen har en roll vid flera former av cancer. Nu har forskare i kirurgi, onkologi och patologi kunnat visa på genens betydelse vid malignt melanom i huden.

Forskarna har upptäckt en mekanism som kan förklara varför genen LRIG1 är förknippad med bättre överlevnad vid malignt melanom. Det är här som maskarna av arten Caenorhabditis eleganskommer in i bilden. Forskarna har använt de millimeterstora maskarna som modellorganism för att studera grundläggande egenskaper hos celler. De fynd man då har gjort har sedan kontrollerats på tumörceller från människa i laboratorium.

Den goda nyheten är att forskarna har kunnat se att tumörceller växer långsammare om de behandlas med en del av det protein som LRIG1-genen kodar för. Studien ger ny kunskap om varför vissa melanom slutar svara på medicinsk behandling, och den ger hopp om att i framtiden utveckla behandlingar som baseras på LRIG1-protein för att sakta ned tumörernas tillväxt. Samtidigt visar studien att även en enkel modell i maskar kan användas för avancerad cancerforskning.

‚Äď Det kr√§vs mycket mer forskning f√∂r att ge svar p√• om detta kan bli grunden till en framtida behandling av malignt melanom. I alla h√§ndelser √§r det sj√§lvklart alltid b√§st att f√∂rebygga att drabbas genom att helt enkelt vara f√∂rsiktig med att sola i sommar, s√§ger Oskar Hemmingsson.

Umeåforskarnas studie är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Oncogene.

För mer information, kontakta gärna
Oskar Hemmingsson
Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap/
WCMM, Wallenberg centrum för molekylär medicin
Telefon: 090-785 85 45
Mobil: 070-719 75 48
E-post: oskar.hemmingsson@umu.se

Om den vetenskapliga publiceringen
LRIG1 is a conserved EGFR regulator involved in melanoma development, survival and treatment resistance
Ola Billing, Ylva Holmgren, Daniel Nosek, Håkan Hedman & Oskar Hemmingsson
Oncogene vol 40, pages 3707‚Äď3718 (2021)
https://doi.org/10.1038/s41388-021-01808-3

Umeå universitet
Umeå universitet
√§r ett av Sveriges st√∂rsta l√§ros√§ten med drygt 36 000 studenter och 4 000 anst√§llda. H√§r finns en m√•ngfald av utbildningar av h√∂g kvalitet och v√§rldsledande forskning inom flera vetenskapsomr√•den. Ume√• universitet √§r ocks√• platsen f√∂r den banbrytande uppt√§ckten av gensaxen CRISPR-Cas9 ‚Äď en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.

Presskontakt:

Presstjänsten

Telefon:

090-786 50 89

Mobil:

0706-100 805