Kan sÄ kallad medelhavskost och trÀning bromsa insjuknande i demens för Àldre med typ 2-diabetes? Det ska en vÀrldsunik studie som nu pÄbörjas vid UmeÄ och Uppsala universitet ge svar pÄ.

– Det finns en hel del som talar för att kost, trĂ€ning och modern diabetesbehandling kan pĂ„verka utvecklingen av demens, men det saknas evidensbaserad forskning pĂ„ omrĂ„det. Den hĂ€r studien blir den första i sitt slag i vĂ€rlden, sĂ€ger Olov Rolandsson, professor i allmĂ€nmedicin vid UmeĂ„ universitet och huvudansvarig för studien.

Förhöjd demensrisk

Personer med typ 2-diabetes har en nÀstan fördubblad risk att utveckla demenssjukdomar jÀmfört med personer utan diabetes. Om personen dessutom redan har en mild minnesstörning, ökar risken ytterligare. Tidigare forskning pekar pÄ att den förhöjda risken hÀnger samman med en kombination av höga nivÄer för blodsocker, blodfetter och blodtryck samt lÄg fysisk aktivitetsnivÄ och övervikt.

Det talar för att risken att utveckla demens gĂ„r att pĂ„verka genom att förĂ€ndra dessa faktorer, bland annat via Ă€ndrad livsstil med kost och trĂ€ning och en optimerad diabetesbehandling. Ännu finns dock inga studier pĂ„ grupper som har genomfört sĂ„dana förĂ€ndringar av alla dessa faktorer och jĂ€mförts med kontrollgrupper. Det Ă€r det glappet som den nya studien i Uppsala och UmeĂ„ ska fylla.

I studien kommer personer över 65 Är med typ 2-diabets och mild minnesstörning att under ett Ärs tid Àta medelhavskost, genomgÄ ett individualiserat program för ökad fysisk aktivitet samt optimerad behandling med lÀkemedel mot blodsocker, blodfetter och högt blodtryck. Gruppen utbildas av dietist i medelhavskost. Den innehÄller mycket grönsaker, nötter, olivolja, rotsaker, en hel del fisk, en del fullkornsprodukter, men bara sparsamt med kött och mejeriprodukter samt i princip inget socker alls. Deltagarna fÄr dessutom regelbundet nötter och olivolja gratis hemskickade.

Den hÀr gruppen jÀmförs med en kontrollgrupp som fÄr vanlig information om behandling av sin typ 2-diabetes. Personerna i studien anmÀler sig frivilligt, och lottas sedan till antingen försöksgruppen eller kontrollgruppen.

Fullskalestudie sedan

Till att börja med görs en pilotstudie med 80 deltagare i UmeÄ och Uppsala, för att se om deltagarna klarar att fullfölja programmet och om det sker nÄgra tecken till förÀndringar i metabola vÀrden och minnesfunktion. Om pilotstudien fungerar, blir det sedan en fullskalestudie som man kommer att söka 1700 frivilliga deltagare till i hela landet.

– Om studien visar att symtomen pĂ„ utveckling av demens skiljer sig mellan grupperna, kan det pĂ„ sikt innebĂ€ra att rekommendationerna för behandling av typ 2-diabetes och minnesstörning Ă€ndras, men dĂ€r Ă€r vi inte Ă€n, sĂ€ger Mats Martinell, forskare vid Uppsala universitet.

Pilotstudien inleds under vecka 8.


För mer information, kontakta gÀrna

Mats Martinell
Institutionen för folkhÀlso- och vÄrdvetenskap
Uppsala universitet
Telefon: 018-617 20 42
Mobil: 072-205 17 96
E-post: mats.martinell@pubcare.uu.se

Olov Rolandsson
Institutionen för folkhÀlsa och klinisk medicin
UmeÄ universitet
Telefon: 090-785 35 71
Mobil: 070-590 20 52
E-post: olov.rolandsson@umu.se

UmeÄ universitet
UmeĂ„ universitet Ă€r ett av Sveriges största lĂ€rosĂ€ten med drygt 33 000 studenter och 4 000 anstĂ€llda. HĂ€r finns internationellt vĂ€letablerad forskning och en stor mĂ„ngfald av utbildningar. VĂ„rt campus utgör en inspirerande miljö som inbjuder till grĂ€nsöverskridande möten – mellan studenter, forskare, lĂ€rare och externa parter. Genom samverkan med andra samhĂ€llsaktörer bidrar vi till utveckling och stĂ€rker kvaliteten i forskning och utbildning.

Presskontakt:

PresstjÀnsten

Telefon:

090-786 50 89

Mobil:

072-206 89 23