Forskare vid Stockholms universitet visar i en ny studie att blodsugande myggor kan luras att suga i sig en giftig växtbaserad lösning, som dödar dem. Metoden kan bli en lösning på problemen med sjukdomar som malaria och denguefeber, genom att den specifikt riktar sig till myggor, medan andra arter inte påverkas.

Myggor kan fås att suga i sig HMBPP-kompletterad rödbetsjuice som föda, visar en studie från Stockholms universitet. HMBPP är en metabolit (nedbrytningsprodukt) som bildas av malariaparasiten Plasmodium. Forskarna har visat att det är möjligt att efterlikna en blodbaserad myggföda i så hög utsträckning att myggorna föredrar den konstgjorda lösningen med HMBPP-tillskott och tillsatser av en protein/lipidblandning till någon växtjuice, särskilt rödbetsjuice.

Studien visar också att myggorna kan luras att suga i sig rödbetsbaserade blandningar med gifter. Forskarna testade fyra olika typer av gifter, innehållande kapsaicin, savory-olja, borsyra och fipronilsulfon (ett insektsdödande medel) och jämförde dem med en kontrollmåltid. Myggorna landade vid och sög i sig den giftiga i samma utsträckning på samma nivå som för den vanliga myggmåltiden. Alla testade myggor var döda inom 100 till 350 minuter efter födointaget.

– Blandningen, som vi kallar för “rosa juice” (pink juice), är en oskadlig, trögflytande, miljövänlig lösning, som är naturligt giftig för honmyggor som äter den, säger Noushin Emami, forskare vid Institutionen för molekylär biovetenskap, Wenner-Grens institut (MBW) vid Stockholms universitet.

– Sammantaget visar detta på att vi kunnat bevisa att en specialiserad miljövänlig matfälla kan placeras ut där det behövs. Vi hoppas få se det testat ute i fält och i kombination med andra vektorbaserade kontrollmetoder, säger Noushin Emami.

Noushin Emamis forskargrupp undersöker myggors intag av blodbaserad föda och specifika medel och stimulantia för att locka myggor. Fagostimulanten HMBPP tar sikte på att eliminera myggburna sjukdomar genom att modifiera myggornas beteende och därmed möjliggöra kontrollera myggpopulationer.

Att kunna rikta sig endast till blodsugande myggarter och samtidigt inte påverka andra organismer är avgörande idag, med minskad biologisk mångfald samt med de hälsorisker som finns med bekämpningsmedel och ökad resistens mot dessa.

Bakgrund

Under de senaste 1,5 åren har Covid-19-pandemin dominerat rubrikerna världen över. Under 2015-2016 var det Zika-virusepidemin som oroade forskare, hälsoexperter och allmänheten. Zika-viruset sprids via myggor och viruset är inte det enda som drar nytta av flygande insekter för att sprida sig geografiskt. Andra myggburna patogener är Chikungunya-viruset, dengue-viruset, malariaparasiten (Plasmodium) och andra. Enbart de två orsakar över 300 miljoner insjuknade och 440 000 dödsfall per år. I den aktuella studien dödades samtliga myggor av arter som An. coluzzii, An. arabiensis, An. gambiae s.s., An. gambiae s.l., Ae. aegypti och den europeiska Culex pipiens/torrentium.

Studien

Artikeln Plasmodium metabolite HMBPP stimulates feeding of main mosquito vectors on blood and artificial toxic sources” publicerades den 7 oktober.

Kontakt

Noshin Emami, forskare vid Institutionen för molekylär biovetenskap, MBW

E-post: noushin.emami@su.se;

Telefon: +46-8-164930

Mobil: + 46-76-2866010

Länk till studien i Communications Biology: https://www.nature.com/article…

Länk till blogginlägg om studien: https://healthcommunity.nature…

Stockholms universitet bidrar till det hållbara demokratiska samhällets utveckling genom kunskap, upplysning och sanningssökande. 

Prenumerera på universitetets nyhetsbrev om aktuell forskning, utbildning och samarbetsmöjligheter su.se/nyhetsbrev

Presskontakt:
Presstjänsten
Telefon:
08-16 40 90
Epost:
press@su.se