Stöd frÄn en mobilapp kan lindra posttraumatisk stress och nedstÀmdhet. En ny vetenskaplig studie frÄn Uppsala universitets Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri, gjord pÄ 179 patienter, visar att en sÀrskild PTSD-app, PTSD Coach, hjÀlper vuxna personer med psykisk ohÀlsa efter traumatiska hÀndelser.

En del personer som varit med om traumatiska hÀndelser utvecklar posttraumatisk stress. Det Àr plÄgsamma minnen, en stark anspÀnning som finns hela tiden, och ihÄllande starka negativa tankar och kÀnslor som inte försvinner trots att mÄnaderna gÄr. BesvÀren kan vara sÄ svÄra att personen uppfyller kriterierna för diagnosen posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. Om besvÀren inte gÄr över kan framtiden kÀnnas hopplös.

Hittills har det inte förekommit sÄ mycket vetenskaplig forskning pÄ appar som sÀgs lindra psykiska besvÀr. Forskare vid Uppsala universitets Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri har i en ny studie undersökt om tillgÄng till appen PTSD Coach kan hjÀlpa personer som överlevt traumatiska hÀndelser. Appen har tidigare förekommit i ett fÄtal studier i USA och i Sverige har det gjorts en pilotstudie.

I studien deltog 179 vuxna personer med posttraumatisk stress efter en traumatisk hÀndelse under de senaste tvÄ Ären. HÀlften fick tillgÄng till appen under tre mÄnader, medan den andra hÀlften fick vÀnta. Deltagarna var inte aktiva i nÄgon form av psykologisk behandling. Om de hade medicinering fick de inte Àndra eller justera sina doser under perioden.

Efter tre mÄnader hade de personer som haft tillgÄng till appen lindrigare besvÀr av posttraumatisk stress och nedstÀmdhet, jÀmfört med kontrollgruppen.

– Vi hoppas att innehĂ„llet i den hĂ€r appen, som bland annat ger kunskap om ens reaktioner och innehĂ„ller enkla övningar för att lindra stress, kan bidra till att personer som upplever posttraumatisk stress kan ta steg mot att mĂ„ bĂ€ttre. Dessa personer kan kĂ€nna att det Ă€r för svĂ„rt att ens försöka söka hjĂ€lp, sĂ€rskilt om vĂ„rden Ă€r lĂ„ngt bort, om man inte vet var den finns eller vad som kan hjĂ€lpa. Appen kan ocksĂ„ fylla en roll efter hĂ€ndelser som stora olyckor eller katastrofer, sĂ€ger studiens försteförfattare Ida Hensler.

Det var nÀstan uteslutande kvinnor som deltog i studien, och fler studier behövs för att sÀkerstÀlla hur mycket och för vem appen kan vara hjÀlpsam.

– Vi ser inte appen som en ersĂ€ttning för god vĂ„rd, som psykologisk behandling, och mera kunskap behövs, men den hĂ€r studien Ă€r startpunkten för att förstĂ„ möjligheterna med sjĂ€lvhjĂ€lpsappar som komplement till den vanliga vĂ„rden för den hĂ€r mĂ„lgruppen. Studien Ă€r sĂ€rskilt viktig, eftersom vĂ€ldigt fĂ„ av de mĂ„nga appar som sĂ€ger sig lindra psykisk ohĂ€lsa har undersökts vetenskapligt, sĂ€ger Ida Hensler.

Artikel: Hensler I, Sveen J, Cernvall M, Arnberg FK; Efficacy, Benefits, and Harms of a Self-management App in a Swedish Trauma-Exposed Community Sample (PTSD Coach): Randomized Controlled Trial; J Med Internet Res 2022;24(3):e31419, doi: 10.2196/31419, https://www.jmir.org/2022/3/e31419

För mer information:
Ida Hensler, doktorand vid Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri, institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet, 0733-96 06 68, ida.hensler@neuro.uu.se

Filip Arnberg, psykolog, docent, programdirektör Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri vid Uppsala universitet, 018-611 88 98, filip.arnberg@neuro.uu.se

Om PTSD Coach
PTSD Coach Sverige Àr en svensk anpassning av en app som frÄn början utvecklades för att anvÀndas av amerikanska soldater. Appen innehÄller information om posttraumatisk stress, korta enkla övningar för att hantera stressreaktioner, lÀnkar till stödresurser, och en möjlighet att mÀta sin posttraumatiska stress över tid. PTSD Coach anvÀnds i flera lÀnder som USA, Kanada, Australien och Tyskland. Den har studerats i ett fÄtal studier i USA och Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri har tidigare gjort en svensk pilotstudie. Den finns att ladda ner kostnadsfritt via svenska App Store och Google Play.

Uppsala universitet
Sveriges första universitet. Kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477. Utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för samhÀlle, nÀringsliv och kultur. Uppsala universitet rankas bland vÀrldens frÀmsta lÀrosÀten. www.uu.se

Presskontakt:
Elin BÀckström
Telefon:
070-425 09 83
Epost:
elin.backstrom@uu.se