Bild: Sandra Hultmark arbetar med ett prov av ett nytt glasmaterial och anvÀnder en FSC (Fast Scanning Calorimetry) maskin. Illustrationen till vÀnster visar Ätta olika perylen-molekyler som har undersökts i studien. 

Med hjĂ€lp av en ny metod gĂ„r det att framstĂ€lla glas som bĂ„de Ă€r superstabilt och har lĂ„ng livslĂ€ngd. SĂ„dant glas kan bidra till att förbĂ€ttra alltifrĂ„n lĂ€kemedel till avancerade bildskĂ€rmar och solceller. En Chalmersledd studie visar nu hur en mix av mĂ„nga molekyler – upp till Ă„tta pĂ„ samma gĂ„ng – kan skapa glas med efterlĂ€ngtade egenskaper.  

Glas Àr ett sÄ kallat amorft Àmne och saknar en vidstrÀckt ordnad struktur. Det gör att det inte bildar kristaller. Just det faktum att glas inte bildar kristaller gör det mycket anvÀndbart. Det vi vanligen kallar glas, exempelvis fönsterglas, Àr frÀmst kiseldioxidbaserade, men glas kan formas av mÄnga olika Àmnen. Vetenskapen söker stÀndigt efter nya glasartade material med bÀttre egenskaper och nya möjliga tillÀmpningar. Den aktuella studien publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Science Advances och innebÀr ett viktigt kliv framÄt pÄ det hÀr omrÄdet.

– Genom att blanda mĂ„nga molekyler har vi nu plötsligt öppnat upp möjligheten att skapa nya och mycket bĂ€ttre glasformande material. Alla som arbetar med organiska molekyler vet att en blandning av tvĂ„ molekyler kan göra det lĂ€ttare att forma glas, men ingen hade nog förvĂ€ntat sig att fler, och sĂ„ hĂ€r mĂ„nga, skulle kunna ge ett sĂ„ mycket bĂ€ttre resultat, sĂ€ger forskningsledaren Christian MĂŒller, professor pĂ„ institutionen för kemi och kemiteknik pĂ„ Chalmers.

Stabilare Àn fönsterglas   
Glas bildas nÀr en vÀtska kyls ner utan att den kristalliseras, en process som kallas vitrifikation. Metoden att anvÀnda tvÄ eller tre molekyler för att bilda ett glas Àr ett vÀletablerat koncept. DÀremot har frÄgan om vad som hÀnder nÀr man blandar fler molekyler hittills fÄtt liten uppmÀrksamhet.

I det hÀr fallet har Chalmersforskarna experimenterat med att blanda upp till Ätta olika perylenmolekyler, som var och en har en hög fragilitet. Fragilitet Àr ett vÀrde som Àr relaterat till hur lÀtt materialet kan bilda glas och lÄga siffror betyder en god förmÄga. Mixen av mÄnga molekyler gjorde att fragiliteten sÀnktes avsevÀrt och forskarna kunde fÄ fram en mycket stabil glasbildare med rekordlÄg fragilitet.

– Fragiliteten i glaset i studien Ă€r mycket lĂ„g och motsvarar de bĂ€sta resultaten för nĂ„got organiskt material, men ocksĂ„ jĂ€mfört med polymerer och oorganiska material som metalliska glas. Resultaten Ă€r jĂ€mförbara och till och med bĂ€ttre Ă€n fragiliteten i vanligt fönsterglas, som Ă€r det vi hittills kĂ€nt till som ett av de bĂ€sta pĂ„ att bilda ett glas, sĂ€ger Sandra Hultmark, doktorand pĂ„ institutionen för kemi och kemiteknik pĂ„ Chalmers och huvudförfattare till den vetenskapliga artikeln.

FörlÀnger produkters livslÀngd och sparar resurser
Viktiga anvÀndningsomrÄden för stabila organiska glasmaterial Àr avancerad teknik i bildskÀrmar som OLED-skÀrmar och i förnybara energikÀllor som organiska solceller.

– OLED-skĂ€rmar Ă€r konstruerade med glasartade lager av organiska molekyler som kan utstrĂ„la ljus. Om de blir mer stabila kan vi öka hĂ„llbarheten för en OLED och dĂ€rmed Ă€ven skĂ€rmen, förklarar Sandra Hultmark.

Ytterligare ett anvÀndningsomrÄde för stabila glas Àr lÀkemedel. Amorfa lÀkemedel löses upp snabbare och hjÀlper kroppen att ta upp den aktiva substansen. DÀrför utformas mÄnga lÀkemedel i glasartad form. För dessa lÀkemedel Àr det avgörande att glaset inte kristalliseras över tid. Ju stabilare glas, desto lÀngre tid kan lÀkemedlen anvÀndas.

– Med stabilare glas eller glasbildande material, kan vi förlĂ€nga livslĂ€ngden pĂ„ ett stort antal produkter, vilket i sin tur sparar pĂ„ bĂ„de jordens resurser och ekonomi, sĂ€ger Christian MĂŒller.

Mer om forskningen

  • Den vetenskapliga artikeln “Vitrification of octonary perylene mixtures with ultralow fragility” har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science Advances och Ă€r skriven av Sandra Hultmark, Alex Cravcenco, Khuschbu Khushwaha, Suman Mallick, Paul Erhardt, Karl Börjesson och Christian MĂŒller. Forskarna Ă€r verksamma vid Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet.
  • Forskarna valde att arbeta med en serie av smĂ„, konjungerade molekyler som bestĂ„r av en kĂ€rna av perylen med olika pĂ„hĂ€ngande alkylgrupper. Alla Ă„tta perylenderivaterna kristalliserades lĂ€tt nĂ€r de var separerade frĂ„n blandningen och visade pĂ„ en fragilitet pĂ„ över 70.
  • Mixen av de Ă„tta perylenderivaterna resulterade i ett material som uppvisar en fragilitet pĂ„ endast 13. Det Ă€r ett rekordlĂ„gt vĂ€rde för nĂ„got glasformande material som hittills utforskats, vilket Ă€ven inkluderar polymerer och oorganiska material som metalliska glas och kiseldioxid.
  • Forskningsprojektet Ă€r finansierat av VetenskapsrĂ„det, Europeiska forskningsrĂ„det (European Research Council) och Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse genom projektet Mastering Morphology for Solution-borne Electronics.

För mer information, kontakta:

Christian MĂŒller, professor pĂ„ institutionen för kemi och kemiteknik, Chalmers tekniska högskola
031-772 27 90
christian.muller@chalmers.se

Sandra Hultmark, doktorand pÄ institutionen för kemi och kemiteknik, Chalmers tekniska högskola
sanhul@chalmers.se

Chalmers University of Technology in Gothenburg, Sweden, conducts research and education in technology and natural sciences at a high international level. The university has 3100 employees and 10,000 students, and offers education in engineering, science, shipping and architecture.

With scientific excellence as a basis, Chalmers promotes knowledge and technical solutions for a sustainable world. Through global commitment and entrepreneurship, we foster an innovative spirit, in close collaboration with wider society.The EU’s biggest research initiative – the Graphene Flagship – is coordinated by Chalmers. We are also leading the development of a Swedish quantum computer.

Chalmers was founded in 1829 and has the same motto today as it did then: Avancez – forward.

Joshua Worth
Press officer
+46-31-772 6379
joshua.worth@chalmers.se