Ny epidemiologisk översikt finner inget samband mellan mobiltelefoni och cancer.
Inga säkra samband mellan mobiltelefoni och cancer
18 september, 2002 - SSI
Pressmeddelande 2000-10-17
Statens strålskyddsinstitut, SSI, och Statens kärnkraftinspektion, SKI, har beslutat att skärpa sin tolkning av kärntekniklagen. Frågan gäller om radioaktivt förorenat material som härstammar från en utländsk kärnbränslefabrik och som införs och behandlas i Sverige, ska definieras som kärnavfall. Den svenska miljölagstiftningens anpassning till EG-rätten gör att myndigheterna i framtiden kommer att definiera sådant material som kärnavfall och inte som tidigare som kärnämne. Beslutet leder bland annat till att avfallet som uppstår vid behandlingen av materialet inte får slutförvaras i Sverige utan regeringstillstånd.
Frågan gäller material som är radioaktivt förorenat med uran. Materialet består av brännbara sopor, filter, slam m.m. som härstammar från en utländsk kärnbränslefabrik. Det införs till Sverige för att man här ska utvinna uran ur det. Uranet används sedan för tillverkning av nytt kärnbränsle.
Myndigheterna har tidigare tolkat kärntekniklagen så att materialet ska klassas som kärnämne eftersom det har haft ett bruksvärde, d.v.s. man har kunnat utvinna uran ur det vilket sedan har återanvänts när man tillverkat nytt kärnbränsle.
Genom införandet av miljöbalkslagstiftningen har EG-rätten på avfallsområdet införlivats i svensk rätt. Den svenska rättsutvecklingen på detta område kommer att följa EG-rätten. Flera rättsfall i EG-domstolen har visat att återvinningsbart material ska betraktas som avfall, även om materialet kan ha ett ekonomiskt värde i återvinningsskedet.
Myndigheterna väljer nu därför att skärpa sin tolkning av kärntekniklagen så att materialet som beskrivits ovan ska definieras som ”lågaktivt kärnavfall radioaktivt förorenat med kärnämne” och inte som tidigare som ”radioaktivt material innehållande kärnämne”.
Omdefinitionen innebär bland annat att det kommer att krävas tillstånd enligt kärntekniklagen för införsel och transport av materialet. Ett annat resultat är att det avfall som uppstår vid behandlingen av materialet inte får slutförvaras i Sverige utan regeringstillstånd. Alternativet är att avfallet återförs till leverantören, d.v.s. till den utländske ägaren. Tidigare har den här typen av avfall deponerats på kommunal avfallsanläggning.
Ytterligare upplysningar lämnas av:
Anders Wiebert, avdelningen för avfall och miljö på SSI.
Tfn: 08-729 72 97
Anders Jörle, informationschef på SKI.
Tfn: 08-698 84 05 eller 070-548 90 93
Britt Ekman, informationschef på SSI.
Tfn: 08-729 71 34 eller 070-972 07 97
Presskontakt:
Telefon:
Mobil:
18 september, 2002 - SSI
Ny epidemiologisk översikt finner inget samband mellan mobiltelefoni och cancer.
22 april, 2002 - SSI
Det danska företaget Varian Medical Systems Scandinavia AS har utan tillstånd sålt, transporterat, installerat och utfört service på strålbehand-lingsutrustningar med radioaktiva iridiumstrålkällor (Ir-192).
13 mars, 2002 - SSI
Statens strålskyddsinstitut, SSI, inrättade den 11 mars 2002 ett vetenskapligt råd för UV-frågor. Rådet ska ge generaldirektören råd om det vetenskapliga underlaget beträf-fande sambandet UV-strålning och biologiska effekter. Det ska även vägleda i frågor av policykaraktär där en vetenskaplig prövning av olika uppfattningar är nödvändig.
23 januari, 2002 - SSI
Statens strålskyddsinstitut, SSI, har vid en inspektion av verksamheten med strålning vid Karolinska sjukhuset i december förra året funnit allvarliga brister.