Det s√§ger Matts Karlsson, nyutn√§mnd f√∂rest√•ndare f√∂r Nationellt superdatorcentrum (NSC) vid Link√∂pings universitet. NSC bygger just som b√§st p√• ett kluster ‚Äď en samling sammankopplade PC-datorer ‚Äď som blir Sveriges kraftfullaste datorsystem med en samlad teoretisk prestanda p√• 1.8 Teraflops (= en biljon √•ttahundra miljarder flyttalsoperationer per sekund).

Det nya klustret kommer att användas dels av SMHI och klimatforskare vid Rossby Centre i Norrköping för meteorologiska, hydrologiska och oceanografiska klimatmodeller, dels av akademiska forskare i hela landet. Ett nytt mindre kluster byggs samtidigt för att säkra SMHIs behov av reservkapacitet för de dagliga väderprognoserna. NSC planerar också att bygga flera system med liknande kluster-arkitektur för bl.a. SAABs behov av beräkningskapacitet.

РAtt använda PC-komponenter är betydligt mer kostnadseffektivt än motsvarande traditionella superdatorlösningar. Vi kan ju utnyttja de fördelar vad gäller pris, utveckling och tillgänglighet som finns i den betydligt större PC-marknaden, säger Niclas Andersson på NSC.

PC-klustret av rackmonterade datorer kommer att innehålla totalt 400 Intel XEON 2.2 GHz-processorer med Hyper-Threading teknologi,
400 GByte primärminne och ca 20 TByte sekundärminne. Datorerna kommer att vara sammankopplade i ett högpresterande tredimensionellt nätverk. Klustret ska stå färdigt i oktober och ersätta en ålderstigen Cray T3E som fasas ut under årets slut.

Nationellt superdatorcentrum är ett nationellt centrum för tekniskt vetenskapliga beräkningar som erbjuder beräkningskapacitet till industriella och akademiska användare i hela landet. NSC finansieras av Vetenskapsrådet samt av SAAB och SMHI. Utöver beräkningskraft servar NSC även flera institutioner vid Linköpings universitet med visualiseringsresurser.

NSC bildades 1989 och delar resurser med SAAB och SMHI. Sedan 1999 designar, bygger och underhåller NSC PC-kluster på flera orter i Sverige. NSCs maskinpark innehåller redan idag tio PC-kluster med totalt 206 processorer, en Cray T3E med 272 processorer, en SGI 3800 med 128 processorer, en SGI 2000 med 48 processorer och tre stycken SGI Onyx2 med totalt 36 processorer.

Datorsystemen till det nya kluster som byggs har levererats av företaget Advanced Computer Technology AB (ACT). NSC har i nära samarbete med ACT designat ett flertal kluster genom åren. För den högpresterande kommunikationen kommer Scali’s 3-D ClusterEdge installeras med SCI-hårdvara från Dolphin Interconnect Solutions. Intel leverar XEON-processorerna.

För ytterligare information kontakta

Föreståndare Matts Karlsson, 013-282536, matka@nsc.liu.se, eller Niclas Andersson, 013-281464, nican@nsc.liu.se

Presskontakt:

press@liu.se

Telefon:

013 - 28 10 00

Mobil: