NÀr nu IT Àr pÄtagligt i allt fler delar av vÄr vardag Àr det dags att inviga dess egna universitet.
IT-universitetet Àr en sjÀlvstÀndig skapelse av Chalmers och Göteborgs universitet, men rymmer i sig dem bÄda. Dessutom ingÄr Göteborgsregionens kommunalförbund och VÀstsvenska Industri- och Handelskammaren i samarbetet.

EfterfrÄgan pÄ mÀnniskor med IT-kunskaper har ökat de senaste Ären och de befintliga utbildningarna rÀckte helt enkelt inte till. DÀrför har IT-universitetet kommit till som en tvÀrvetenskaplig arena dÀr studenter, lÀrare, forskare och nÀringsliv kan mötas, och tillsammans generera den kunskap som kommer att behövas i samhÀllet.
NÀr mÀnniskor frÄn olika vetenskaper samverkar förs tekniken nÀrmare verkligheten och blir mer anvÀndbar för alla.
Nya förutsÀttningar erbjuds lÀrare, forskare och studenter pÄ IT-universitetet dÀr kreativitet och initiativförmÄga Àr viktigare Àn titel och befattning. PÄ det sÀttet Àr lÀrandet mer jÀmlikt och de projekt- och problembaserade studierna kommer att bedrivas sÄ nÀra verkligheten som möjligt.

Kom till invigningen av IT-universitetet och delta i nÄgot av de fyra parallella seminarierna dÀr nÄgra av IT-vÀrldens medskapare talar om hur vÄra liv kommer att pÄverkas av IT i framtiden.

Är det verkligen sĂ„ att IT-vĂ€rlden gör oss till moderna nomader?
Vem vill egentligen umgÄs via ett grÀnssnitt?
Och vad ska vi göra med datorer som har personlighet och kÀnslor?

Program:
6 september 2001

Kl. 14.15-15.00 Husesyn, lÀtt förtÀring, diskussion med studenter och pressinformation.

Kl.15.15-15.30 VÀlkomsthÀlsning av professor Sven Lindqvist,
invigningsord av kommunalrÄd Göran Johansson, rektorerna Bo Samulesson och Jan Eric Sundgren samt direktör Mauritz Sahlin.

Kl. 15.30-16.15 Fyra parallella seminarier (se nedan).

Plats: Hus Santos pÄ Lindholmen, Utvecklingsgatan 2, Göteborg
FĂ€rja – Älvsnabben frĂ„n Lilla Bommen 14.06.
Älvsnabbare frĂ„n Rosenlund 14.00
Buss – 19 hĂ„llplats N Brunnsparken 13.50 HĂ„llplatsen pĂ„
Lindholmen heter Plejadgatan.

VĂ€lkomna!

Seminarieprogram

Kraften i forskning och utveckling och hur den pÄverkar samhÀllet.
Professor Lena Torell, Chalmers och vd för Ingenjörsvetenskaps-
akademin, IVA.

Web Woman – tjĂ€nster kvinnor och nĂ€tet.
Dr Eva Gustavsson, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, berÀttar om Olga, Hera Qraft och Ananova som erbjuder sin assistans i den virtuella vÀrlden. De har utrustats med mÀnskliga egenskaper och förmÄgor, och vÀcker en rad frÄgor som handlar om samtidens syn pÄ kvinnor, arbetskraft och arbetslivets roller.

Framtidens grÀnssnitt: FrÄn verktyg till interaktiva sÄpoperor.
Dr Kia Höök, Swedish Institute of Computer Science, berÀttar om system dÀr datorn uttrycker egna kÀnslor. Vi Àr vana att se pÄ datorer som verktyg, men om de nu ska begÄvas med ett eget inre liv mÄste vi kanske tÀnka om. Kia Höök kommer att visa nÄgra nya tillÀmpningar frÄn forskarfronten som vÀnder upp och ned pÄ vÄra förestÀllningar om vad en dator Àr och bör vara.

Mobilitet, elektronisk handel, nĂ€tverkande och globalisering – om utbildning och forskning för IT-samhĂ€llet.
Professor Bo Dahlbom, Handelhögskolan vid Göteborgs universitet, talar om de nya nomaderna, de som sÀtter sig i rörelse nÀr industrisamhÀllet ger vika för tjÀnstesamhÀllet. De verkar pÄ en global marknad och anvÀnder informaionsteknologin som teknik för sin tjÀnsteutövning och
sitt nÀtverkande.

Presskontakt:

Mia Halleröd Palmgren

Telefon:

031-7723252

Mobil:

0721-513512