Genom att behandlas med progesteronreceptor-hÀmmare skulle mÄnga kvinnor som lider av pmds kunna slippa de vÀrsta psykiska symptomen som irritabilitet och depression. Det visar en ny studie frÄn Uppsala universitet som publiceras i den medicinska tidskriften American Journal of Psychiatry. Varannan kvinna i studien blev av med sin pmds.

Det Àr vÀl kÀnt sedan lÀnge att menscykeln kan pÄverka kvinnors humör och vÀlbefinnande. För majoriteten av kvinnor i reproduktiv Älder ger detta sig uttryck i milda symptom som inte behöver nÄgon behandling, men för mellan tre och fem procent av alla kvinnor leder hormonförÀndringarna under menstruationscykeln till handikappande mentala symptom: premenstruellt dysforiskt syndrom, pmds.

Selektiva progesteronreceptor-modulerare binder till och hÀmmar progesteron-receptorer i hjÀrnan. Detta Àr en relativt ny klass av lÀkemedel som tagits fram för behandling av muskelknutor i livmodern och endometrios. En av dem, ulipristal acetate, UPA, som forskarna studerade, blockerar Àgglossningen hos de flesta kvinnor och behÄller östradiol- och progesteronnivÄ pÄ konstant mÄttliga nivÄer.

I denna studie har forskare frÄn Uppsala universitet, Karolinska Institutet och UmeÄ Universitet kunnat visa att en selektiv progesteronreceptor-modulerare, UPA, fungerar som effektiv behandling vid pmds. I studien ingick 95 kvinnor med pmds. HÀlften av dem (48 personer) fick UPA-behandling och hÀlften var en kontrollgrupp som fick placebo (47 personer). Kvinnorna skulle varje dag gÄ in och via en mobil-app registrera vilka pmds-symptom de hade och skatta hur svÄra de var. Skillnaden pÄ symptomen har i studien mÀtts mellan första och sista dag under registreringen. Under tiden som forskningen pÄgick kÀnde varken kvinnorna eller forskarna till vem som fick placebo och vem som fick lÀkemedel.

Enligt studien som publicerats i den medicinska tidskriften American Journal of Psychiatry, minskar progesteronreceptor-hÀmmaren framförallt de psykiska pmds-symptomen som irritabilitet och depression. HÀlften av kvinnorna (50 procent) blev av med sin pmds medan motsvarande andel hos kvinnor som fick placebo var 21 procent. Biverkningar var lindriga.

– Förhoppningen Ă€r att detta kan bli en behandlingsmöjlighet för kvinnor med pmds. Vi Ă€r glada att vi kunnat visa att principen fungerar, och att vi pĂ„ sĂ„ sĂ€tt lĂ€rt oss mer om varför symtomen uppkommer, sĂ€ger Inger Sundström-Poromaa, en av studiens huvudförfattare och professor vid institutionen för kvinnors och barns hĂ€lsa vid Uppsala universitet och verksam vid Centrum för kvinnors psykiska hĂ€lsa, Womher.

Förutom att studien kan leda fram till en helt ny behandlingsprincip för kvinnor med pmds Àr forskarna Erika Comasco och Inger Sundström-Poromaa ocksÄ intresserade av att med magnetkameraundersökning nÀrmare undersöka hur behandlingen pÄverkar hjÀrnans funktion hos kvinnor med pmds. Det Àr för att skapa en bild av var och hur progesteron interagerar med de nÀtverk i hjÀrnan som genererar och vidmakthÄller pmds-symtomen.

– VĂ„ra forskningresultat Ă€r en viktig pusselbit i förstĂ„elsen av de mekanismer som ligger bakom pmds, sĂ€ger forskarna. I dag Ă€r förstahandsbehandling vid pmds serotoninĂ„terupptagshĂ€mmare. Även om dessa lĂ€kemedel Ă€r mycket effektiva, sĂ„ passar de inte för alla kvinnor och ytterligare behandlingsalternativ Ă€r av vĂ€rde. Dessutom vore det önskvĂ€rt med en behandling som mer specifikt angriper de mekanismer som ligger bakom syndromet, sĂ€ger Inger Sundström-Poromaa.

Comasco et al.; Ulipristal acetate for treatment of premenstrual dysphoric disorder – a proof-of-concept randomized controlled trial, American Journal of Psychiatry 2020; 0:1–10; doi: 10.1176/appi.ajp.2020.20030286, https://ajp.psychiatryonline.org/doi/abs/10.1176/appi.ajp.2020.20030286

För mer information:

Erika Comasco, docent vid institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet och SciLifeLab,
epost: erika.comasco@neuro.uu.se

Inger Sundström-Poromaa, professor vid institutionen för kvinnors och barns hÀlsa vid Uppsala universitet och verksam vid Centrum för kvinnors psykiska hÀlsa, Womher. inger.sundstrom@kbh.uu.se, mobil 070-246 51 56

Uppsala universitet
Sveriges första universitet. Kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477. Utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för samhÀlle, nÀringsliv och kultur. Uppsala universitet rankas bland vÀrldens frÀmsta lÀrosÀten. www.uu.se

Presskontakt:
Elin BÀckström
Telefon:
018-471 17 06
Mobil:
070-425 09 83
Epost:
elin.backstrom@uadm.uu.se