– Ett generellt råd är att man ska välja ett färgprov som ser smutsigare ut än den färg man tänkt sig. Färgerna blir nämligen starkare, klarare och ljusare på husfasaden, säger Karin Fridell Anter, som är en av författarna till boken.
Andra effekter som tas upp i boken är att rosa och gröna färger blir blåaktigare på fasaden än på det lilla färgprovet.
– Att gröna färger ser blåare ut på husen kan bero på att man omedvetet jämför dem med naturens gröna färger, som ju egentligen är gulgröna, menar Karin Fridell Anter.
Åke Svedmyr heter bokens andra författare. Han beskriver hur olika färgmaterial som linolje-, alkyd-, alkrylat- och kalkfärg påverkar utseendet hos trä- och putsfasader.
– Kalkfärg ger mer eller mindre tydliga kulörskiftningar, vilket är en fördel för en putsfasads utseende. Plastfärger däremot ger normalt inga skiftningar och det ger ett dött utseende på en putsad fasad, säger Åke Svedmyr.
Boken berättar även om svensk färgsättningstradition, om samspelet mellan form och färg och om färgerna i den venska naturen.
Den vänder sig både till småhusägare som vill välja rätt färg till villan och till bostadsrättsföreningar som ska renovera fasaden. Boken kan också vara till nytta för dem som professionellt arbetar med färger på hus: arkitekter, färghandlare och målare.
Författarna är arkitekter med inriktning på färgfrågor. Boken bygger på deras mångåriga erfarenhet av byggnadsfärgsättning och på deras aktuella forskning vid Arkitekturskolan, KTH.