Icke fungerande eller felaktiga proteiner som inte avlĂ€gsnas frĂ„n cellen kan stĂ€lla till stor skada genom att de ”klumpar ihop sig”. Hos mĂ€nniskan kan dessa proteinaggregat bland annat ge uphov till sjukdomar som till exempel Alzhemiers.

Ett av dessa proteiner kallas ClpP. Vi mÀnniskor har bara ett sÄdant protein. Cyanobakterier dÀremot har tre stycken olika ClpP proteiner och vÀxter sex stycken. Cyanobakterier, som ocksÄ kallas för blÄ-gröna alger, Àr föregÄngarna till kloroplasten i vanliga vÀxter och anvÀnder sig, liksom vÀxter, av solljuset som energikÀlla i fotosyntesen. Men varför behöver fotosyntetiserande organismer sÄ mÄnga olika ClpP proteiner? I denna studie har vi försökt att besvara denna frÄga dels genom att se hur de gener som kodar för dessa proteiner regleras, dels genom att skapa cyanobakterier som saknar dessa proteiner för att se vad som hÀnder.

ClpP1 Àr livsviktig om cyanobakterien utsÀtts för UV-B strÄlning eller för lÄga temperaturer. Det hjÀlper cellen att överleva och anpassa sig till den nya livsmiljön. ClpP2 verkar vara viktigt dÄ det finns för lite kvÀve medan ClpP3 har en mer allmÀn underhÄllande funktion i cellen. Cyanobakterier klarar sig utan ClpP1 och ClpP2 om de vÀxer i en bra miljö men ClpP3 mÄste alltid finnas liksom tvÄ andra proteiner, ClpR och ClpX som ocksÄ ingÄtt i denna studie. ClpR finns bara hos cyanobakterier och vÀxter och det skiljer sig frÄn ClpP proteinet pÄ en viktig punkt. De tre stÀllen (tre speciella aminosyror) i ClpP som ger dess karaktÀristiska aktivitet, finns inte i ClpR och vi vet dÀrför Ànnu inte hur detta protein fungerar eller vilken uppgift det har.

Slutsatsen blir att alla dessa proteiner behövs och Ă€r viktiga under olika situationer – de kan inte ersĂ€tta och göra varandras jobb. För att vidare kunna förstĂ„ vad varje protein gör och varför det Ă€r viktigt har vi börjat att rena fram varje protein för sig för att kunna göra mera detaljerade biokemiska undersökningar.

Jenny Schelin Àr född och har bott i Skövde fram till 1993. Sedan dess har hon studerat och bott i UmeÄ.

Torsdagen den 12 december försvarar Jenny Schelin, institutionen för fysiologisk botanik, UmeÄ Plant Science Centre, UmeÄ universitet sin doktorsavhandling med titeln: Characterisation of Clp proteins in the cyanobacterium Synechococcus. Regulation and function of ClpP, ClpR and ClpX. Svensk titel: KaraktÀrisering av Clp proteiner i cyanobakterien Synechococcus. Reglering och funktion av ClpP, ClpR och ClpX.
Disputationen Àger rum kl. 10.00 i KBC-huset, hörsal KB3B1.
Fakultetsopponent Àr Dr. Francis-André Wollman, Laboratoire de Physiologie Membranaire et Moléculaire du Chloroplaste, Institut de Biologie Physico-Chimique, CNRS UPR 1261, Paris, Frankrike

Jenny Schelin nÄs pÄ:
Tel: 090-17 83 30 , hem
090- 786 65 18, jobbet
E-post: jenny.schelin@plantphys.umu.se